graphical space graphical space
   Τρίτη, 23 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

14/01/2008
Εγκαίνiα της Νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Αγίου Δημητρίου 216 & Ειρήνης 17.

Πρόκειται για ένα χώρο 180 περίπου τετραγωνικών μέτρων, μοναδικά διαμορφωμένο, με σύγχρονα έπιπλα που αναδεικνύουν και κάνουν εύκολη την πρόσβαση στα βιβλία. Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη που τηρεί τους όρους της βιβλιοθηκονομίας, με άρτια οργάνωση. Στόχος της Δημοτικής Αρχής του Αγίου Δημητρίου είναι οι δημότες της πόλης να αγαπήσουν αυτό το νέο χώρο όπου θα μπορούν να δανείζονται βιβλία, να διαβάζουν και να αισθάνονται φιλόξενα.

Ο κ. K. Χριστοδουλής, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού και υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης καλωσόρισε τον Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου κ. Νίκο Λαζαρόπουλο, τους Δημάρχους Δάφνης και Παλαιού Φαλήρου κ.κ. Μ. Σταυριανουδάκη και Δ. Χατζηδάκη αντίστοιχα, τους αντιδημάρχους κ.κ. Ν. Γεωργόπουλο, Γ. Σταματόπουλο, Δ. Χατζηδημητρίου, Α. Αυρηλιώνη και Α. Χαμπεσή καθώς και όλους τους δημοτικούς συμβούλους που παρευρέθησαν (ο επικεφαλής της Δημοτικής Δημιουργικής Συνεργασίας κ. Β. Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της Δυνατής Πορείας κ. Ε. Παπαδακάκης, οι κ.κ. K. Σούλης, Χ. Πρεκετές, Δ. Γαλανάκης, Γ. Ζέρβας, Γ. Ταμπακόπουλος, Ν. Βρεττός, Β. Κοντάκης, Θ. Οικονομάκος) αλλά και τους συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Συγκεκριμένα παρευρέθησαν οι κ.κ.: Γαλάτης Τάσος - ποιητής, Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2006, Μπούτου Τούλα- συγγραφέας ποιήτρια, έφορος του Φιλολογικού του Πειραϊκού Συνδέσμου, Μαντώ Κατσολού Ζολώτα – συγγραφέας, ποιήτρια και εκδότρια του Λογοτεχνικού περιοδικού “Αντιπαραθέσεις Σκέψης, Λόγου, Τέχνης”, Αναστασία Ελευθερίου – συγγραφέας – ηθοποιός, Σακκάς Γιώργος – συγγραφέας, Κόρπας Παναγιώτης – εκπαιδευτικός – δημοσιογράφος και Γ.Γ. Συλλόγου Ηλείων Αγίου Δημητρίου, Κυριακοπούλου Χριστίνα – Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, Παπάζογλου Γιάννης - Διευθυντής Δ' Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών, Καραγιάννης Αθανάσιος – Δρ. Επιστημών της Αγωγής Παιδικής Λογοτεχνίας – Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. - Συγγραφέας, εκπρόσωπος της ΔΑΣ, Αράπης – Ζωγράφος.
Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Νίκος Λαζαρόπουλος στο σύντομο λόγο του επεσήμανε τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά και εύλογη ικανοποίηση και υπερηφάνεια χαιρετίζω τα σημερινά εγκαίνια της νέας εντυπωσιακά αναβαθμισμένης βιβλιοθήκης του Δήμου μας. Αποτελεί το σημερινό σημαντικό γεγονός, πνευματικό και πολιτιστικό επίτευγμα υψηλής αξίας, αφού κατορθώσαμε όχι μόνο να εγκαταστήσουμε σε ευπρεπή, σύγχρονο και χωροταξιακά διαμορφωμένο χώρο τη νέα μας βιβλιοθήκη, με οργανωμένη βιβλιοθηκονομία και μεγάλο αριθμό τόμων. Κατορθώσαμε να αναδείξουμε αυτό το ναό της γνώσης ως ένα εκ των καλυτέρων που υπάρχουν σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Ευελπιστούμε ότι η νέα μας βιβλιοθήκη θα αποτελέσει τον πνευματικό λειμώνα για όλους όσους ενδιαφέρονται για την συμπλήρωση ελλείψεων στις γνώσεις, αλλά και τέρψης όχι μόνο των δημοτών μας αλλά και παντός ενδιαφερομένου για την λογοτεχνία, την ποίηση, την επιστήμη, την έρευνα, ακόμη και τον επαγγελματικό προσανατολισμό ή την συμπλήρωση γνώσεων σε εξειδικευμένους τομείς γνώσης. Οι Δήμοι εξ’ ορισμού αποτελούν κύτταρα δημιουργίας λαϊκών βιβλιοθηκών, που λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά προς τις μεγαλύτερες και επώνυμες βιβλιοθήκες με πολυπλοκότερη δομή, συγκρότηση και θεσμική αποστολή. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης αυτής ο Δήμος μας μεταστέγασε και ταυτόχρονα αναβάθμισε την παλαιά βιβλιοθήκη του σε αυτό το σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, όπου μπορεί κανείς να προσφύγει για την ικανοποίηση των αισθητικών, πνευματικών και επαγγελματικών ανησυχιών ή και απλώς για την πνευματική του απόλαυση. Στα ράφια της καλαίσθητης και λειτουργικής βιβλιοθήκης μας φυλάσσονται πάνω από 8500 τόμοι που καλύπτουν κάθε τομέα της γνώσης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα και περαιτέρω εμπλουτισμού της, κατά το μέτρο που οι σύγχρονες πνευματικές αναζητήσεις πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι, λοιπόν, δικαιολογημένη η χαρά και η ικανοποίηση όλων μας για το σημερινό μας επίτευγμα, καθώς ο Δήμος Αγίου Δημητρίου κατατάσσεται μεταξύ των πιο σημαντικών κυττάρων πνευματικής προσφοράς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η νέα μας βιβλιοθήκη έχει όλες τις προδιαγραφές ώστε να μνημονεύεται και να κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλυτέρων βιβλιοθηκών του Λεκανοπεδίου. Θέλω να ελπίζω, και το πιστεύω, ότι οι δημότες μας και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι θα κάνουν κατά κόρον χρήση του πνευματικού τούτου χώρου, όχι μόνο για την δική τους ικανοποίηση και αισθητική τέρψη, αλλά και για να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά στο σύνδρομο της ηθικής κρίσης των σύγχρονων κοινωνιών που έχει, δυστυχώς, επηρεάσει και τη χώρα μας».
Στη συνέχεια, ο ποιητής Γαλάτης Τάσος, απήγγειλε 3 ανέκδοτα ποιήματά του, ενώ ο Κόρπας Παναγιώτης, απήγγειλε ποιήματα του ποιητή Γαλάτη παλαιότερων εκδόσεων.
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι Δάφνης και Π. Φαλήρου κ.κ. Μ. Σταυριανουδάκης και Δ. Χατζηδάκης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος  του Πολιτιστικού Οργανισμού κ.κ. Κ. Ευριπιώτης και Θ. Αναστασιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.  Β. Κοντάκης, Θ. Οικονομάκος και Ν. Βρεττός. Εκ μέρους της ΔΑΣ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θανάσης Καραγιάννης εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

1. Να επισκεφθούν όλα τα σχολεία της πόλης τη βιβλιοθήκη. Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 8:30 π.μ. - 11π.μ. οι βιβλιοθηκονόμοι κα. Λογιώτη Σταυρούλα και κ. Κουμεντάκος Ιωάννης θα ξεναγούν τους μαθητές στα τμήματα της βιβλιοθήκης.
2. Περαιτέρω αύξηση των τίτλων της βιβλιοθήκης. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αριθμούσε 6000 τίτλους ενώ τώρα έφθασε τους 8500 και σκοπεύει να απευθυνθεί σε φορείς και σχολεία για να προτείνουν χρηστικά βιβλία.
3. Παρουσίαση βιβλίων από λογοτέχνες – συγγραφείς.
4. Εκδηλώσεις με κέντρο το βιβλίο με τη συνεργασία τομέων του Πολιτιστικού Οργανισμού (κινηματογραφική λέσχη, χορωδία κλπ).
5. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο τμήμα του παιδικού βιβλίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για προγράμματα φιλαναγνωσίας.
6. Να εξοπλιστεί τεχνολογικά η Δημοτική Βιβλιοθήκη μέσω του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) για άμεση πρόσβαση μέσω του διαδικτύου.
7. Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας της και να συμπεριλάβει τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου.


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

Σήμερα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή 8:30–14:30 και Δευτέρα – Πέμπτη 17:00–20:00. Μέλη μπορούν να γίνουν οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα. Ο χώρος της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί δανειστικά αλλά και ως αναγνωστήριο.

 


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS