graphical space graphical space
   Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

19/05/2008
ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ 2008

Οι “Υπέρμαχοι της Ζωής” το θέμα των φετινών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Δημητρίου


Τριήμερες επιτυχημένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Πλατεία Παναγούλη στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή και ήρωα Αλέκου Παναγούλη.

Στους “Υπέρμαχους της Ζωής” ήταν αφιερωμένο το φετινό πρόγραμμα που είχε στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το μεγαλείο της προσφοράς των ανθρώπων που εργάζονται εθελοντικά για το κοινό καλό. Γι' αυτό το λόγο συμμετοχή είχαν με ομιλίες η UNICEF, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 9 Μαΐου με ομιλία του Προέδρου του Πολιτιστικού κ. Κ. Ευριπιώτη και τις επιτυχημένες συναυλίες του 5ου Γυμνασίου και του Νίκου Τουλιάτου (κρουστά Ολυμπιακών Αγώνων).

Στον ευρύτερο χώρο της πλατείας ήταν στημένα περίπτερα για τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης που ενημέρωναν για το έργο και τις δραστηριότητές τους αλλά και έκθεση βιβλίου από βιβλιοπωλεία της πόλης.
Η επόμενη μέρα επιφύλαξε μεγάλη συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους όταν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Κώστας Ευριπιώτης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Γιώργο Μωράκη φρουρό του Αλέξανδρου Παναγούλη που δραπέτευσε μαζί του. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Νίκος Λαζαρόπουλος τίμησε τον κ. Απόστολο Σάντα, τον συμφοιτητή του Μανώλη Γλέζου που τόλμησαν μαζί να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη το Μάιο του 1941. Ο Δήμαρχος κατά την απονομή είπε:

“Ένα από τα σπανιότερα είδη ανθρώπων είναι οι ήρωες. Έναν τέτοιο ήρωα έχουμε σήμερα μπροστά μας, τον Απόστολο Σάντα που παρίσταται στην αποψινή μας τιμητική εκδήλωση.
Ο Απόστολος Σάντας μαζί με το Μανώλη Γλέζο είναι τα δύο πασίγνωστα παλικάρια που τίμησαν την Ελλάδα στη νεώτερη ιστορία της, κατά τη γερμανική κατοχή και τους εν συνεχεία απελευθερωτικούς αγώνες μετέχοντας στην εθνική αντίσταση.
Αλλά ας ρίξουμε σήμερα τον προβολέα στο τιμώμενο πρόσωπο, τον Απόστολο Σάντα που αψήφισε ολόκληρη διμοιρία Γερμανών που φρουρούσε την Ακρόπολη και κατέβασε μαζί με το Μανώλη Γλέζο τη ναζιστική σημαία. Η ηρωική αυτή πράξη κατέπληξε το Πανελλήνιο και αναπτέρωσε το ηθικό του υποδουλωμένου ελληνικού λαού. Ο Απόστολος Σάντας από το χωριό Πηγαδησάνοι Λευκάδας, ήταν δημοσιογράφος και φλογερός πατριώτης. Η πράξη του ενέπνευσε την ελληνική αντίσταση. Προκηρύξεις, οργάνωση απεργιών, οργάνωση διαδηλώσεων και άλλες μορφές αντίστασης είχαν πίσω τους τον Απόστολο Σάντα. Όταν η χώρα απελευθερώθηκε από τη γερμανική κατοχή και μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Σάντας συνελήφθη και εξορίστηκε σε διάφορες φυλακές στη Μακρόνησο, στην Ψυττάλεια, στην Ικαρία κ.α. ενώ διώχθηκε και φυλακίσθηκε από την Απριλιανή δικτατορία. Φαίνεται ότι αυτή είναι η μοίρα των ηρώων. Αν δεν θυσιάσουν τη ζωή τους κατά την κορυφαία στιγμή της ηρωικής πράξης τους και εκ τύχης σωθούν, διώκονται σε όλη τους τη ζωή πληρώνοντας διαρκώς το τίμημα για τη διάσωση της πατρίδας από ανθρώπους κατωτέρους των περιστάσεων, που κατά καιρούς αναρριχώνται στην εξουσία.
Αυτόν λοιπόν τον ήρωα έχουμε απόψε μπροστά μας και σε ανάμνηση της ηρωικής του πράξεως, που έγινε τέτοιο μήνα πριν από 67 χρόνια, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου τιμώντας το άξιο τέκνο της Ελλάδος, του απονείμει τιμητική πλακέτα. Ο αγωνιστής που έγινε σύμβολο ηρωισμού και αυταπάρνησης στη νεώτερη ιστορία του έθνους μας θυμίζει τη ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.   ”.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ομιλίες και τοποθετήσεις φορέων του Δήμου, της Εθνικής Αντίστασης, της Επιτροπής Ειρήνης και ακολούθησε πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα από την ομάδα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Οργανισμού υπό τη διδασκαλία του χοροδιδάσκαλου Βασίλη Λιάπα.

Την Κυριακή το πρωί διεξήχθη η ειρηνοδρομία με εκκίνηση από το Δημαρχείο και συμμετοχή πολλών ανηλίκων και ενηλίκων δημοτών του Δήμου μας.Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων  στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη. Στη συνέχεια ο κ. Βασίλης Χαρόπουλος, μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των εκδηλώσεων “ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ” στον Άγιο Δημήτριο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί των κοσμητόρων εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων κ.κ. Άρη Σταθάκη και Γ. Δημαρά καθώς και η ομιλία του Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Νίκου Λαζαρόπουλου ο οποίος τόνισε:

“Γιορτάζουμε και φέτος τη μνήμη του θανάτου του Αλέκου Παναγούλη, του φλογερού πατριώτη και αγωνιστή κατά της 7χρονης δικτατορίας, ο οποίος οργάνωσε τη δολοφονία με βομβιστική ενέργεια του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου στο Λαγονήσι στις 13 Αυγούστου 1967. Η ενέργειά του απέτυχε, συνελήφθη, βασανίσθηκε, καταδικάσθηκε σε θάνατο, αλλά μπροστά στην ισχυρή πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης η ποινή του δεν εκτελέσθηκε. Τη νύχτα της Πρωτομαγιάς του 1976, ο Αλέκος Παναγούλης άφησε την τελευταία του πνοή σ’ αυτόν εδώ ακριβώς τον τόπο συνεπεία ενός αυτοκινηστικού δυστυχήματος.

Φίλες και φίλοι,
Ο Σόλων, ο μέγας νομοθέτης και ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας, έλεγε ότι “η τυραννία είναι καλός τόπος, αλλά δεν έχει διέξοδο”. Έτσι, στη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, πάντοτε υπήρξαν φλογεροί δημοκράτες πατριώτες, που αντιστάθηκαν ενεργά στη δικτατορία και έμειναν στην ιστορία, όπως ο Αλέκος Παναγούλης που ταυτίζεται με όλους τους ομοϊδεάτες του αντιστασιακούς στην ιστορία της χώρας μας, όπου για πρώτη φορά διδάχθηκε το ιδεώδες της δημοκρατίας. Τα φετινά Παναγούλεια είναι αφιερωμένα στους Υπέρμαχους της Ζωής, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια, υπομονή και επιμονή αγωνίζονται τον αγώνα τον καλό για να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο από τις δυσλειτουργίες του σημερινού μας πολιτεύματος και δρουν ανασχετικά σε κάθε μορφή εκτροπής και ταπείνωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ακόμη και της ίδιας της ζωής ανθρώπων ανυπεράσπιστων που κινδυνεύουν. Τιμώντας σήμερα τη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ανθρωπιάς σε όλους αυτούς που αγωνίζονται ενεργά και με συνέπεια για την εξέλειψη των δυσλειτουργιών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Τιμή και δόξα λοιπόν στο παλικάρι, τον σπουδαστή του Πολυτεχνείου που απέδειξε με την πράξη του ότι η ελληνική ψυχή είναι αδάμαστη. Κι αυτό το μήνυμα είναι διαχρονικό και προς κάθε κατεύθυνση”.

Στη συνέχεια ο κόσμος διασκέδασε με την πολύ επιτυχημένη συναυλία του καλλιτέχνη Νίκου Πορτοκάλογλου που ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους κάθε ηλικίας και χάρισε μοναδικές μελωδικές στιγμές ερμηνεύοντας παλαιότερες και νέες επιτυχίες του.
Στο κλείσιμο ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού κ. Θεόφιλος Αναστασιάδης ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την άρτια οργάνωση των ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΩΝ 2008, τον Δήμαρχο Αγίου Δημητρίου, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού, τη Δημοτική Επιχείρηση και προσωπικά την Πρόεδρο κ. Μαρία Αχουλιά., τη Δώρα Σκουτέρη, τους επίσημους καλεσμένους, τους φορείς και Συλλόγους της πόλης καθώς και το πλήθος των δημοτών που κατέκλυσαν και τις τρεις μέρες την Πλατεία Παναγούλη. Ο ίδιος σε δήλωσή του τόνισε πως ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα συνεχίσει να τιμά ανθρώπους που με την προσφορά τους, το ήθος και την ανιδιοτέλειά τους προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο. 

 


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS