graphical space graphical space
   Τρίτη, 23 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

09/03/2007
Συμμετοχή και πρωτιά του δήμου Αγίου Δημητρίου στο δίκτυο Κύπρος

Με προεδρεύοντα τον δήμο Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε στις 9/3/2007 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα η τελετή υπογραφής της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Δικτύου Κύπρου με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του του Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου κ. Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα

Τη Διακήρυξη υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Πρεσβείας ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γιώργος Γεωργής και οι Δήμαρχοι έξι δήμων της Αττικής (Αγίου Δημητρίου, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Νέας Πεντέλης, Παιανίας και Χολαργού), ενώ την προσυπέγραψαν οι κ.κ. Συλικιώτης και Παυλόπουλος εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα.

Το Δίκτυο Κύπρου δημιουργείται με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και δεσμών με την Κύπρο μέσω κοινών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, προώθηση διδυμοποιήσεων με κυπριακούς δήμους με κοινά χαρακτηριστικά κ.α.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γεωργής σημείωσε ότι η σημερινή τους παρουσία είναι μια τιμή που αντανακλά στην προσπάθεια της συνεργασίας της Πρεσβείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη της εκπεφρασμένης στήριξης προς τον κυπριακό λαό. Αναφερόμενος στο Δίκτυο Κύπρου, ο κ. Γεωργής είπε ότι κοινή συνισταμένη των Δήμων που συμμετέχουν είναι το γεγονός ότι διαθέτουν στην επικράτειά τους μια Πλατεία Κύπρου. Όπως εξήγησε, του Δικτύου θα προεδρεύουν οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι για ένα έτος και κατ’ αλφαβητική σειρά, ενώ τα μέλη του Δικτύου θα συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη μια ή δύο φορές το χρόνο για τον καθορισμό των κοινών δράσεων. Συγκεκριμένα, είπε, οι Δήμοι θα διατηρούν κυπριακό τμήμα στη Δημοτική τους Βιβλιοθήκη, το οποίο θα εμπλουτίζεται με φροντίδα της Κυπριακής Πρεσβείας, θα υψώνουν στο Δημοτικό Μέγαρο τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας κάθε 1η Οκτωβρίου, θα συμβάλουν στη συστηματικότερη προώθηση των σχέσεων με δήμους της Κύπρου και θα συνεργάζονται με την Πρεσβεία για την ανάδειξη των συνδετικών δεσμών με την Κύπρο και για τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Η Πρεσβεία της Κύπρου, κατέληξε ο κ. Πρέσβης, θα διατηρεί το ρόλο του γενικού συντονιστή, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια για την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου για τη φιλοξενία και συνεχάρη την Πρεσβεία της Κύπρου και τους συμμετέχοντες Δήμους για την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια από εκείνες τις εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την κοινή ιστορία των δύο λαών και ταυτόχρονα είναι δείκτες πορείας για το κοινό τους μέλλον. Οι Δήμοι αυτοί, είπε, έχουν μνήμες από την Κύπρο και το λαό της και ευχήθηκε όπως στο μέλλον προστεθούν κι άλλοι δήμοι από το λεκανοπέδιο αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένο ότι το βλέμμα μας, η σκέψη μας, ο αγώνας και η αγωνία μας είναι πάντοτε στραμμένα προς την Κύπρο έως ότου βρεθεί εκείνη η δίκαιη λύση, η οποία επιβάλλεται από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και από το κοινοτικό κεκτημένο». Και πρόσθεσε: «Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ όλοι οι λαοί της Ευρώπης, και κυρίως η Ελλάδα, έως ότου η Κύπρος ελεύθερη από στρατεύματα κατοχής βρει οριστικά το δρόμο της στο διεθνές γίγνεσθαι. Έχει βρει το δρόμο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απομένει να δικαιωθεί πλήρως, γιατί η εφαρμογή των κανόνων διεθνούς δικαίου είναι χρέος της διεθνούς κοινότητας έναντι της Κύπρου». Ευχήθηκε, τέλος, όπως το Δίκτυο επεκταθεί και γίνει μια «μεγάλη συμμαχία υπεράσπισης της μνήμης και της ιστορίας, όπως ταιριάζει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από πλευράς του, ο κ. Συλικιώτης συνεχάρη τον Πρέσβη της Κύπρου και τους Δημάρχους Αττικής και υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για τη στήριξή της στους αγώνες των Κυπρίων. Δυστυχώς, πρόσθεσε, επειδή εξακολουθεί να υπάρχει κατοχή, ο αγώνας για τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και την πολυπόθητη επανένωση της Κύπρου συνεχίζεται και χρειαζόμαστε αυτή τη στήριξη και αλληλεγγύη, η οποία εκφράζεται διαρκώς και επιβεβαιώθηκε και μέσα από την επίσκεψή του.  Επεσήμανε, ωστόσο, ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης και ανάπτυξης της συνεργασίας και ότι μπορούμε συνεχώς να βρίσκουμε καινούργιες ιδέες, γεγονός που αποδεικνύεται από τη σημερινή εκδήλωση. Από πλευράς μας, είπε, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε αυτή την πρωτοβουλία καθώς και όλες τις προσπάθειες για ευόδωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και η Κυπριακή Κυβέρνηση γενικότερα, αλλά και οι Δήμοι της Κύπρου θα είναι παρόντες σε αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Νίκος Λαζαρόπουλος, μιλώντας εκ μέρους όλων των Δημάρχων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, είπε ότι η συμμετοχή στο Δίκτυο Κύπρος «αποτελεί έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη». Ο κ. Λαζαρόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «η δημοτική αρχή του Αγίου Δημητρίου στοχεύει να δημιουργήσει εκείνες τις σχέσεις και τους δεσμούς ώστε να υπάρξει μία ανταλλαγή απόψεων μέσω εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που σκοπό θα έχουν να βρεθούν τα κοινά χαρακτηριστικά που μας ενώνουν και αναδεικνύουν την κοινή μας εθνική ταυτότητα».


-------------------------

 


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS