graphical space graphical space
   Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

22/10/2008
Λογοδοσία Δημάρχου Αγίου Δημητρίου κ. Νίκου Λαζαρόπουλου για το έτος 2007

 

Αγαπητοί συνδημότες


Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που ο λαός του Αγίου Δημητρίου μας έδωσε την εντολή να διοικήσουμε το Δήμο. Δεν ήταν εύκολη η περίοδος που πέρασε. Πιστεύουμε όμως ότι ανταποκριθήκαμε στην εντολή σας. Έφθασε, λοιπόν, η στιγμή να κάνω ενώπιόν σας τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2007. Για πρώτη φορά φέτος ο απολογισμός των πεπραγμένων πραγματοποιείται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Η ειδική αυτή συνεδρίαση μεταφέρθηκε για μετά το καλοκαίρι με σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης και ο χώρος που επιλέχθηκε ως καταλληλότερος είναι το αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Επίσης, η ημερομηνία για τον απολογισμό των πεπραγμένων του 2007 ανακοινώθηκε με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονική εφημερίδα του Δήμου, ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο, ανάρτηση στη νέα διαδικτυακή πύλη του Δήμου μας, ανακοινώσεις στο Δημαρχείο κλπ). Κατά τη σημερινή συνεδρίαση μπορούν να τοποθετηθούν και να πάρουν το λόγο εκτός από τις δημοτικές παρατάξεις και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από το Δήμο.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από το βήμα αυτό σήμερα παρουσιάζω τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για το έτος 2007. Όμως, θα απογοητεύσω αυτούς που περιμένουν να ακούσουν λόγια εντυπωσιασμού όσον αφορά στο έργο μας. Ένα έργο για την υλοποίηση του οποίου χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ο κάθε δημότης ότι είναι απαραίτητο να ευθυγραμμισθεί με αυτή μας τη προσπάθεια. Και για να γίνει αυτό πρέπει όλοι να γνωρίζουν την αλήθεια που δεν είναι άλλη από το ότι εργαζόμαστε εντατικά για την επίτευξη των στόχων μας.

Κατά τη διάρκεια του 2007 κύριο μέλημά μας ήταν να χειριστούμε επιτυχώς τα προβλήματα της πόλης μας και να θέσουμε τις βάσεις για την εφαρμογή του προεκλογικού μας προγράμματος. Να περάσουμε δηλαδή από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης του προγράμματός μας. Στην προσπάθειά μας να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον - ακόμη και από πρώτα μας βήματα - βρήκαμε απέναντί μας αντιλήψεις του παρελθόντος αλλά και “προφήτες” που προέβλεπαν ακόμη και την κατάρρευση της δημοτικής αρχής μέσα σε έξι μήνες, κάτι βεβαίως που διαψεύσθηκε πανηγυρικά.

Οι θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2007 δεν ήταν τυχαίες ούτε αυτονόητες και τηρουμένων των αναλογιών ήταν αρκετές. Ήταν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα από την εφαρμογή της πολιτικής μας. Πολιτική που ακολουθούμε συστηματικά και το 2008 και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε και τα επόμενα χρόνια.

Υπήρξαν καθυστερήσεις; Βεβαίως και υπήρξαν καθυστερήσεις ακόμη και λάθη, κυρίως λόγω έλλειψης εμπειρίας και όχι διάθεσης. Υπήρξαν και υπάρχουν ελλείψεις που ενοχλούν.

Δεν αποπιούμαστε τις ευθύνες μας. Είναι όμως πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τις αιτίες που δημιουργούν τις όποιες παρεκλίσεις και να τις αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Χρειάζεται αγώνας, μόχθος και επιμονή για την επίτευξη των στόχων μας. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό πράττουμε καθημερινά, έχοντας στην ημερήσια διάταξή μας τα προβλήματα των δημοτών μας. Δεν είμαστε παράταξη μόνο διαχείρισης αλλά κυρίως παράταξη δημιουργίας και αλλαγής σελίδας, κάτι που θα φανεί στο τέλος της τετραετίας όταν όλοι και όλα θα κριθούν εκ νέου από τον κυρίαρχο λαό. Και σας διαβεβαιώνω ότι αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε με αντιλήψεις και συμφέροντα προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών μας.



Κυρίες και κύριοι,


Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα των 12 αυτών μηνών του 2007 θα αναφερθώ συνοπτικά στα επιτεύγματά μας. Πιο συγκεκριμένα:


  • Εκτελέσθηκαν στο ακέραιο και χωρίς καθυστερήσεις όλες οι αρμοδιότητες που άπτονται των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών. Δόθηκε μεγάλη προσοχή και πετύχαμε πολύ καλές σχέσεις δημοτών και δημοτικών υπαλλήλων.

  • Επαναπροσδιορίσαμε τις σχέσεις μας με τις υπηρεσίες του δήμου και είμαστε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τους υπαλλήλους και το προσωπικό.

Η ανάληψη των καθηκόντων μας συνέπεσε με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Οφείλω να επισημάνω ότι τόσο η διοίκηση όσο και οι υπάλληλοι παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια που τους βοήθησαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των νέων δεδομένων.

  • Με ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής έκλεισε το 2007 για το Δήμο Αγίου Δημητρίου. Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε 523 αποφάσεις και η Δημαρχιακή Επιτροπή 549 (συνολικά 1072 αποφάσεις). Η προσπάθειά μας κατέτεινε στο να κινηθούν πιο αποτελεσματικά και λιγότερο χρονοβόρα οι Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και να έχουμε ένα περισσότερο ευέλικτο Δημοτικό Συμβούλιο.

  • Ετέθησαν οι βάσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Δημοτολογίου που είχε θεσπισθεί το 2006 και θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών. Με τη λειτουργία του Εθνικού Δημοτολογίου θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες on line σε όποια περιοχή της Ελλάδας και αν βρίσκονται.

  • Συνεχίσαμε τη διαδικασία αναπλήρωσης για την κάλυψη οργανικών θέσεων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ του 2005 η οποία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών. Για το θέμα αυτό έχω εκφράσει δημοσίως τους προβληματισμούς μου σχετικά με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και αλλού. Οι ανάγκες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες και πολλοί Δήμοι μη μπορώντας να αντέξουν 2 ή 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προβαίνουν σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου ή ακόμη και συμβάσεις μερικής απασχόλησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα καθημερινότητας των δημοτών και να διασφαλίσουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους.


  • Επίσης, το 2007 ξεκίνησε ο έλεγχος από το ΑΣΕΠ και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η προκήρυξη για διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων (συνολικά 25 άτομα) υλοποιώντας την 143/2006 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  • Διεξήχθησαν με απόλυτη επιτυχία οι κοινοβουλευτικές εκλογές από τις υπηρεσίες του Δήμου.

  • Ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η δημιουργία παραρτήματος ΚΕΠ στην οδό Ασημακοπούλου και ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησής του. Το δεύτερο αυτό ΚΕΠ αναμένεται να λειτουργήσει εντός του φετινού Οκτωβρίου ή το πολύ αρχές Νοεμβρίου.


  • Μήνα με το μήνα αυξάνεται η παραγωγικότητα του ήδη υπάρχοντος ΚΕΠ Αγίου Δημητρίου με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται όλο και περισσότεροι πολίτες που απευθύνονται για διάφορες υποθέσεις τους. Το 2007 διεκπεραιώθηκαν κατά 7% περίπου περισσότερες υποθέσεις σε σχέση με το 2006.

  • Καταρτίσαμε σε χρόνο ρεκόρ ως νέα δημοτική αρχή (7 Φεβρουαρίου 2007) έναν προϋπολογισμό για το 2007 η εκτέλεση του οποίου επετεύχθη σε ποσοστό 82% (αφαιρουμένων των δανείων) που είναι ένα πάρα πολύ καλό ποσοστό. Τα έσοδα (τακτικά και έκτακτα) για το έτος 2007 κυμάνθηκαν στο ύψος 28.580.000 αυξημένα σε σχέση με το 2006 κατά 5% περίπου . Τα έξοδα στο σύνολό τους ανέρχονται στο ποσό των 26.230.000 ευρώ, αυξημένα κατά 3% περίπου. Επίσης, εντός του 2007 καταρτίσθηκε και ο προϋπολογισμός του 2008 ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

  • Συνεισφέραμε ποσό ύψους 902.000 ευρώ για τοκοχρεωλύσια για ληφθέντα δάνεια. Επίσης εισφορά υπέρ του ΕΣΔΚΝΑ ποσό 808.000 ευρώ. Επίσης, πληρώθηκαν όλες οι υποχρεωτικές δαπάνες από το νόμο.


  • Εκτελέσθηκαν προμήθειες παγίων ποσού ύψους 2.150.000 ευρώ εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι: ο πληροφοριακός εξοπολισμός του δήμου (ηλεκτρονική πύλη, ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα GIS), εξοπλισμός του 4ου ΚΑΠΗ, προμήθεια οχημάτων (φορτηγό με αρπάγη, ημιφορτηγό, και γερανοφόρο όχημα), όργανα παιδικών χαρών και προκατασκευασμένες οστεοθήκες, αγορές κοινόχρηστων χώρων ποσού ύψους 1.761.652 ευρώ (αξίζουν να αναφερθουν οι κοινόχρηστοι χώροι στα οικοδομικά τετράγωνα ΟΤ Γ 536 -Αγίου Βασιλείου Κολοκοτρώνη-Όθωνος-Αθανασίου Διάκου)- και ΟΤ Γ 1275-Αγίου Βασιλείου-Δράμας-Ανώνυμος-Κοιν.Χώρος Πρασίνου).

  • Πραγματοποιήθηκαν επιχορηγήσεις στα νομικά πρόσωπα (Αθλητικός και Πολιτιστικός Οργανισμός) με το ποσό του 1.400.000 ευρώ.

  • Δόθηκαν προαιρετικές επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους καθώς και σε εκκλησίες ποσού ύψους 141.000 ευρώ. Εξασφαλίσαμε πόρους αυξάνοντας τα έσοδα καθώς βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν καθυστερημένα έσοδα από παραβάσεις του ΚΟΚ μετά από την υπογραφή σύμβασης με τα ΕΛΤΑ για εξοφλήσεις με ταχυπληρωμές. Επίσης, πετύχαμε αύξηση εσόδων μετά από βεβαίωση και είσπραξη του 2% (που αφορά τους επιτιδευματίες) και 5% (από τα κέντρα διασκέδασης).


  • Ενεργοποιήσαμε το μηχανισμό για βεβαίωση και είσπραξη οφειλών αποχέτευσης που αφορούσαν έτη ακόμη και πριν το 1997. Επίσης, για οφειλέτες μεγάλων ποσών που κινδύνευαν να παραγραφούν ελείφθησαν μέτρα που τα διασφαλίζουν και πλέον δεν παραγράφονται.

  • Έγιναν μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα τα σημαντικότερα των οποίων ανά κατηγορία είναι:

Α) Δαπάνες κατασκευής αποχέτευσης και ομβρίων. Δαπανήθηκε πόσο 207.308 ευρώ.

Β) Δαπάνες κατασκευής και επέκτασης κτιρίων και εγκαταστάσεων κοινής χρήσης (πεζοδρόμια, πλατείες κλπ.) δαπανήθηκε ποσό 2.672.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το συνεχιζόμενο έργο του κτήματος Ραφήνας που προορίζεται για παιδικές κατασκηνώσεις, τη κατασκευή της πεζογέφυρας στο ρέμα της Πικροδάφνης, τα πεζοδρόμια της οδού Ξάνθης, διανοίξεις οδών, ανακατασκευή πεζοδρομίων στη Αγίου Βασιλείου κλπ.

Γ) Επισκευές και συντηρήσεις παγίων εγκαταστάσεων κοινής χρήσης. Δαπανήθηκε 1.154.000 ευρώ. Εδώ μιλάμε για συντηρήσεις δρόμων, σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πεζοδρομίων,και οδών.

Δ) Συντάχθηκαν μελέτες για τις οποίες καταβλήθηκε το ποσό των 270.000 ευρώ. Σημαντικότερες από αυτές είναι η μελέτη κατασκευής εργοταξίου, η υλοποίησης της νέας κυκλοφοριακής μελέτης, γεωτεχνική μελέτη για κατασκευή υπόγειου γκαράζ, μελέτη σύνταξης πράξεων αναλογισμού και μελέτη πυρασφάλειας κτιρίων δημοτικού σταδίου.

Ε) Πραγματοποιήθηκαν δαπάνες για την εξόφληση τεχνικών έργων παρελθόντων οικονομικών ετών 115.000 ευρώ.

  • Ανακεφαλαιώνοντας για τα τεχνικά έργα και τις μελέτες του 2007, πληρώθηκαν συνολικά -τόσο για συνεχιζόμενα όσο και για νέα έργα - 4.645.000 ευρώ.


  • Πραγματοποιήσαμε αύξηση 3% στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας που ήταν σαφώς κατώτερη του πληθωρισμού, σε ένα Δήμο που αναπτύσσεται ραγδαίως και οι ανάγκες των κατοίκων του πληθαίνουν αλλά και σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόοδος των τεχνικών έργων (συνεχιζόμενων ή μη) για το έτος 2007 έχει ως εξής:

Α) Έργα που ολοκληρώθηκαν: Συνδέσεις περιοχής Μεσονησίου κλπ, κατασκευή σκάλας οδού Νηρέως (λύθηκε το πρόβλημα της υψομετρικής διαφοράς καθώς και το αποχετευτικό), τοπικές αποκαταστάσεις οδών & ανύψωση φρεατίων, συντήρηση χλοοτάπητα Δημοτικού Σταδίου 2006-2007, μελέτη πυρασφάλειας κτιρίων Δημοτικού Σταδίου, ανακατασκευή πεζοδρομίων – προσπελασιμότητα πεζών – ηλεκτροφωτισμός οδού Παπάγου, αποχέτευση ακαθάρτων περιοχής Μεσονησίου, 1ο πρόγραμμα σποραδικών συνδέσεων 2005, διανοίξεις οδών, βελτίωση – επέκταση ηλεκτροφωτισμού κλπ. για εξοικονόμιση ενέργειας (λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας), κατασκευή νέων οστεοθηκών ανακατασκευή οικογενειακών τάφων κλπ, κυκλοφοριακή αποσυμφώρηση και ευστάθεια γέφυρας οδού Δράμας, συντήρηση και επισκευή σχολείων 2006, καθαρισμός φρεατίων 2006, επέκταση & ανακατασκευή νησίδων Ασυρμάτου & Αγωνιστών Πολυτεχνείου, κατασκευή Πεζογέφυρας στο ρέμα Πικροδάφνης (για την εξυπηρέτηση του σχολείου αλλά και των κατοίκων), και αποκατάσταση αντιολισθηρότητας επικλινών οδών με ειδική επικάλυψη.

Β) Έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη εως την 31η Δεκεμβρίου 2007 και ο βαθμός υλοποίησής τους έχουν ως εξής.

ΕΡΓΟ

ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΟΥ ΕΩΣ 31/12/2007

Κατασκευή Κατασκηνωτικού Κέντρου στο Κτήμα Ραφήνας

85%

Πράξη Εφαρμογής ΕΚΤΕΛ

90% (ολοκληρώθηκε το 2008)

Πολεοδομική Μελέτη & Πράξη Εφαρμογής Περιοχής ΔΕΗ

Έγιναν οι διαδικασίες ανάρτησεις Π.Ε. – εκκρεμούν οι ενστάσεις στη Πολεοδομία (ολοκληρώθηκε το 2008)

52ο Πρόγρ. Αποχέτευσης

65%

Ανάπλαση και Ενοποίηση Περιβάλλοντος Χώρου Παραπλεύρως οδού Όθωνος

60% διακοπή (αυτή τη στιγμή είναι πάλι σε λειτουργία)

Συντήρηση οδών 2006

90%

Εξωραϊσμος Κοινόχρηστου Χώρου Τέρμα Ξάνθης Πικροδάφνης

25% εδόθη εντολή να συνεχίσει

Μελέτη Κατασκευής Εργοταξίου & Λοιπές Συμπληρωματικές Μελέτες

90%

Συμπλήρωση και ανακατασκευή πεζοδρομίων οδού Ξάνθης – ηλεκτροφωτισμός, 25ης Μαρτίου, Σουλίου κλπ

95%

Ανάπλαση περιοχών πλησίον των σταθμών μετρό

95%

53ο Πρόγραμμα αποχέτευσης

40%

Κατασκευή πεζοδρόμων Ερμού & δρόμων ήπιας κυκλοφορίας

60%

Συμπληρωματικές εργασίες, ανακατασκευές επικλινών οδών – λοιπών οδών και βελτίωση πεζοδρομίων

35%

Αναμόρφωση οδού Πόντου με διαμορφώσεις πεζοδρομ. και ηλεκτροφωτισμού

55%

Εφαρμογή Κυκλοφοριακής Μελέτης

95%

Ανάπλαση ΟΤ 823

90%

Συντήρηση χλοοτάπητα Δημοτικού Σταδίου 2007-2008

65%

Συντήρηση και επισκευή σχολείων 2007

85%

Διαμόρφωση χώρων Δημαρχείου

5%

Εκτέλεση εργασιών εξυγίανσης στο Δημοτικό Νεκροταφείο

14%

Ενισχύσεις σε διάφορα σημεία επικινδύνων πρανών

Σύμβαση

Επέκταση παρεμβάσεων ροής στο δίκτυο της οδού Βεργίνας

Σύμβαση

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)

Ένσταση (η διαδικασία εκδικάστηκε)

Εντοπισμένες επιδιορθώσεις οδοστρωμάτων

Ειδοποίηση για Σύμβαση

  • Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το εργοτάξιο.

  • Ολοκληρώθηκε η μελέτη από τη Νομαρχία για τα έργα διαμόρφωσης της Αγίου Δημητρίου και εντός του Οκτωβρίου 2008 αναμένεται να παραδοθούν τα τεύχη δημοπράτησης στη Νομαρχία.


  • Το τμήμα καθαριότητας, για το χρονικό διάστημα του έτους 2007 ενεργοποιήθηκε σε όλους τους τομείς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και συγκεκριμένα:

Α) Σε αποκομιδή απορριμμάτων όσο το δυνατόν καλύτερα. Προσπάθησε να ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό, και πάντα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Σε καθημερινή βάση το 2007 φορτηγό με φορτωτή και εργαζομένους, λειτουργούσε κάθε μέρα και με την σειρά των προγραμμάτων, ενώ έγινε αποκομιδή βαρέων αντικειμένων και μπάζων στο μέγιστο δυνατό.

Β) Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων, κατά τη θερινή περίοδο και απομάκρυνση των χόρτων και μπάζων.

Γ) Επίσης προχώρησε στον καθαρισμό ρεμάτων και παραρεμάτιων θέσεων.

Δ) Συντελέσθηκε καταστροφή παλιών κάδων και επισκευή όσων μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλά και απομάκρυνση κλαδιών και διαμόρφωση χώρου του Ασυρμάτου.

Ε) Με δυο οχήματα ανακύκλωσης αποκομιδής της ανακύκλωσης τα προγράμματα έγιναν τέσσερα με αύξηση του ανακυκλωμένου υλικού με αποτέλεσμα τη διεκδίκηση ενός ακόμα απορριμματοφόρου ανακύκλωσης. Επίσης πραγματοποιήθηκε μεταφορά κάδων ανακύκλωσης και κάδων απορριμμάτων εσωτερικών χώρων σε σχολεία.

ΣΤ) Προχωρήσαμε στον καθαρισμό των σχολείων πριν και μετά την σχολική περίοδο αλλά και στον προγραμματισμό και διαχείριση απορριμμάτων με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Ζ) Έγινε προσπάθεια για οδοκαθαρισμό της πόλης μας που είναι πολύ μεγάλη σε έκταση και με ιδιαιτερότητες με δέκα ως δώδεκα εργάτες και δυο στο μετρό, που με ένα απλό υπολογισμό ανά περιοχή όλου του οδικού δικτύου του δήμου μας χρειάζονται τριανταπέντε οδοκαθαριστές το ελάχιστο.

Η) Βάλαμε τις βάσεις για σωστή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού στον τομέα της καθαριότητας και καταφέραμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας.

Θ) Περιορίσαμε τις δαπάνες συντήρησης και επισκευής των οχημάτων καθαριότητας – κτιρίων – μηχανημάτων κατά 155.000 ευρώ περίπου.


  • Στον τομέα πρασίνου έγιναν εγκαταστάσεις αυτόματων ποτιστικών συστημάτων σε σχολεία, συμπληρωματικές φυτεύσεις σε έργα της Τ.Υ., φυτεύσεις σε νησίδες και σχολεία, συντήρηση πρασίνου και βιολογικές καταπολεμήσεις ασθενειών.

  • Στο Δήμο μας λειτούργησαν 5 παιδικοί σταθμοί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 455 παιδάκια. Επίσης, το 2007 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του 6ου παιδικού σταθμού.

  • Στο τομέα του εορταστικού στολισμού της πόλης μας οι εορτές των Χριστουγέννων του 2007 και την Πρωτοχρονιάς ήταν κατά γενική ομολογία οι πιο “φωτεινές “ από κάθε άλλη χρονιά.




  • Πραγματοποιήθηκαν έργα κοινωνικού χαρακτήρα ποσού 370.000 ευρώ (ανακατασκευή τάφων στο νεκροταφείο 200.000 ευρώ, παροχή βοηθημάτων σε άπορες οικογένειες ποσού ύψους 30.000 ευρώ, βοήθημα ποσού 50.000 ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας, παροχές προς άτομα τρίτης ηλικίας (ΚΑΠΗ) ύψους 50.000 ευρώ, συμμετοχή του δήμου στα δίκτυα πόλεων, στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, και στο Δίκτυο Υγείας 40.000).

  • Πραγματοποιήθηκαν ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις, ενημερώσεις δημοτών, εφαρμόσθηκαν προγράμματα φυσικοθεραπείας και προληπτικής ιατρικής, ενώ πλήθος συνδημοτών μας επισκέφθηκε τα δημοτικά μας ιατρεία που ενδυναμώθηκαν και δέχθηκαν και συνταξιούχους του ΙΚΑ.



Κυρίες και κύριοι


  • Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας. Η αξιοποίηση του Ασυρμάτου και το ρέμα της Πικροδάφνης. Και για τα δύο αυτά θέματα αγωνιστήκαμε σε κυβερνητικά κλιμάκια. Πιέσαμε και πιέζουμε διαρκώς την κεντρική εξουσία. Έτσι, μετά από προσπάθειές μας αποδεσμεύθηκε ο φάκελος για το ρέμα της Πικροδάφνης από το ΥΠΕΧΩΔΕ όπου είχε βαλτώσει και μεταβιβάσθηκε στη Νομαρχία Αθηνών ενώ έχει ξεκινήσει η μελέτη οριοθέτησης από Τεχνικό Γραφείο. Αλλά και για τον Ασύρματο, βρίσκεται σε καλό δρόμο η υλοποίηση απομάκρυνσης των κεραιών για την αξιοποίηση των 33 και πλέον στρεμμάτων, χώρος ο οποίος ανήκει στους δημότες. Με την υλοποίηση των δύο αυτών έργων πνοής για το Δήμο μας θα βελτιωθεί πολύ το βιωτικό επίπεδο των δημοτών μας.

  • Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας ενεργώντας σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 23/2002 και έχοντας πάντα ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου ασχολήθηκαν με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, βεβαιώνοντας έξι χιλιάδες (6000) διοικητικά πρόστιμα, συνέβαλαν στην καλύτερη κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων και στη διέλευση των πεζών και ατόμων με ειδικές ανάγκες ιδιαίτερα στα ΜΕΤΡΟ και στα κεντρικά σημεία του Δήμου.

  • Επί καθημερινής βάσεως αστυνομεύονταν οι χώροι γύρω από τα σχολεία, τις πλατείες και τα πάρκα για τη διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας, ενώ παράλληλα καλλιεργούσαν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

  • Με επισκέψεις κατ’ οίκον εξυπηρετήθηκαν άτομα με κινητικά προβλήματα για τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

  • Με παρεμβάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες και καθαρίστηκαν ιδιωτικοί χώροι και οικόπεδα από μπάζα, χόρτα και ογκώδη αντικείμενα.

  • Εντοπίσθηκαν και απομακρύνθηκαν αφού τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες εκατό (100) εγκαταλελειμμένα οχήματα από κοινόχρηστους χώρους και οικόπεδα.

  • Έγιναν έλεγχοι σε οικοδομές και βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα για καταλήψεις από οικοδομικά υλικά.

  • Καταγράφηκαν όλες οι παράνομες διαφημιστικές αφίσες και όλες οι μάντρες δομικών υλικών για τις οποίες έγιναν ενέργειες σε συναρμόδιες υπηρεσίες.

  • Όσον αφορά τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης αξίζει να αναφερθεί ότι το Δημοτικό Ωδείο λειτούργησε επιτυχώς με έσοδα 120.972 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα δίδακτρα παρέμειναν ίδια.

  • Επίσης, λειτούργησαν τρεις Σχολές Χορού – Μπαλέτου – Γυμναστικής – Παραδοσιακών Χορών με έσοδα 113.129,25 ευρώ και αύξηση 16% του αριθμού των μαθητών που φοίτησαν στις Σχολές.


  • Λειτούργησε Ακαδημία Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6 εώς 14 ετών με ειδικό προπονητή στο ειδικό γήπεδο 5Χ5 και στο βοηθητικό ποδοσφαίρου στο Πάρκο Ελευθερίου Βενιζέλου. Φοίτησαν 140 περίπου παιδιά και τα έσοδα ήταν 15.255 ευρώ.

  • Λειτούργησε ο Απογευματινός Βρεφονηπιακός Σταθμός όπου φιλοξενήθηκαν βρέφη και νήπια. Η φιλοξενία είναι δωρεάν και το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Γ’ ΚΠΣ.

  • Ένα ακόμη πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Γ ΚΠΣ ήταν και αυτό της “ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” . Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας. Επίσης λειτούργησε πιλοτικό πρόγραμμα “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” με σκοπό την παροχή φροντίδας σε άτομα κοινωνικά και οικονομικά ευπαθή. Το πρόγραμμα λειτουργεί αποκλειστικά με πόρους της Δημοτικής Επιχείρησης.

  • Η στήριξη της λειτουργίας και ποιοτικής αναβάθμισης των μονάδων και υπηρεσιών ηλικιωμένων και λοιπών πληθυσμιακών ομάδων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας είναι ο σκοπός του προγράμματος “ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ” που λειτούργησε το 2007 και συγχρηματοδοτείται από το Γ’ ΚΠΣ.

  • Όσον αφορά την εκμετάλλευση του κυλικείου στην Πλατεία Αλεξ. Παναγούλη, η χρήση του οποίου έχει παραχωρηθεί στη Δημοτική Επιχείρηση αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα ήταν 113.781,66 ευρώ.

  • Επίσης εκμισθώθηκαν το Κυλικείο του Νεκροταφείου και το Αναψυκτήριο της Πλατείας Ασυρμάτου, η χρήση των οποίων έχει παραχωρηθεί στη Δημοτική Επιχείρηση.

  • Τα έσοδα από την παραχώρηση θέσεων σε διαφημιστικές εταιρίες για τοποθέτηση διαφημιστικών μέσων ανήλθαν στο ποσό των 242.216,16 ευρώ.


  • Κατά το 2007 πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση του Δημοτικού Ωδείου, διοργάνωση τριών συναυλιών από τους μαθητές του Ωδείου στο Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, αγοράσθηκε εξοπλισμός για τις ανάγκες του Ωδείου, έγιναν εσωτερικές διαρρυθμίσεις των γραφείων της Δημοτικής Επιχείρησης, δόθηκαν χρήματα στα ΚΑΠΗ, διοργανώθηκαν από τη Δημοτική Επιχείρηση στο θέατρο “ΑΚΡΟΠΟΛ” διήμερο εκδηλώσεων των Σχολών Χορού – Μπαλέτου – Παραδοσιακών Χορών, πραγματοποιήθηκαν εργασίες ελαιοχρωματισμού και αλλαγής μοκέτας του δαπέδου του Απογευματινού Βρεφονηπιακού Σταθμού και έγινε απεντόμωση και χρωματισμός των πεύκων στο περιβάλλοντα χώρο της πλατείας Παναγούλη. Βεβαίως θα μπορούσα να αναφερθώ στα αναλώσιμα υλικά, στη διανομή τροφίμων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα και σίτιση την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και στις πολλές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση, η οποία συμπερασματικά είχε συνολικά έσοδα 1.213.771,57 ευρώ και έξοδα 1.224.698,26 ευρώ.

  • Όσον αφορά στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου μας θα ήθελα να τονίσω ότι εκπονήθηκαν και εκτελέστηκαν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, 35 προγράμματα μαζικού – λαϊκού αθλητισμού με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Επίσης, έγινε εκδήλωση βράβευσης με μεγάλη επιτυχία διακριθέντων μαθητών και αθλητών του Δήμου μας ενώ σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση, πραγματοποιήθηκαν αθλοδιακοπές.

  • Επίκαιρο μένει και συγκεντρώνει τις προσπάθειες όλης της Δημοτικής αρχής, το θέμα της δημιουργίας νέων χώρων άθλησης και κατασκευής πισίνας.

  • Επίσης, κατασκευάστηκαν αποδυτήρια στο βοηθητικό γήπεδο 9Χ9 (περιοχή Ασυρμάτου) και στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Δημοτικού σταδίου (Θεομήτορος). Παράλληλα, ήταν υπο κατασκευή η νέα στέγη και ο κλιματισμός στο Παλαιό κλειστό γυμναστήριο (Θεομήτορος), ενώ συντηρήθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις και έγινε αναβάθμιση της παροχής ρεύματος στο 9Χ9 (Ασύρματος).

  • Εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ το χρόνο επιδοτούν οικονομικά το σύνολο των σωματείων του Δήμου μας.


  • Επίσης, λειτουργούν ακαδημίες 5Χ5 ποδοσφαίρου του Δήμου και 9Χ9 για την άθληση στο ποδόσφαιρο των ακαδημιών του ΠΑΟ Αγίου Δημητρίου και της ΑΟ Θύελλας Αγίου Δημητρίου.

  • Σημειώνεται, τέλος ότι όσον αφορά στον Αθλητικό Οργανισμό, τα έσοδα για το 2007 ήταν 834.139,04 ευρώ και τα έξοδα 544.673,78.

  • Ο Πολιτιστικός Οργανισμός προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα Φιλοσοφία και να εδραιωθεί στην συνείδηση των συνδημοτών μας, προχώρησε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες. Εδραίωσε νέους θεσμούς όπως τα Αποκριάτικα Ξεφαντώματα, το Πρωτάθλημα Τάβλι, η Παραμυθούπολη και οι Μουσικές του κόσμου.


  • Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω για τα «ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑΤΑ» που τα διοργάνωσε για πρώτη χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανσιμός το 2007. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα με στόχο την συγκέντρωση και προβολή όλων των εθίμων της χώρας μας που αφορούν τις Απόκριες. Σε συνεργασία με τους εθνικοτοπικούς συλλόγους, όλους τους λοιπούς φορείς καθώς και τα σχολεία του Δήμου, σας παρουσίασε ένα θέαμα που σίγουρα κάτι σας θύμισε από την ιδιαίτερη πατρίδα σας και σας έδωσε την ευκαιρία να βιώσετε ήθη και έθιμα του τόπου σας.



  • Τον Μάιο του 2007 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Εκδηλώσεις «Παναγούλεια» αφιερωμένες στο τρίπτυχο «ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ – ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ», εκθέσεις βιβλίου, Ειρηνοδρομία κ.α

  • Το Παιδικό Εργαστήρι Θεάτρου έκλεισε πέρσι 10 χρόνια με θεατρικό παιχνίδι, πρόβες και παραστάσεις. Παρουσίασε το έργο «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ» της Μαρίας Μπακέλλα στο Δημοτικό Θέατρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ».

  • Σημαντική στιγμή υπήρξε η περσινή εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου Γιάννη Νικήτα στον κλειστό χώρο του Δημοτικού Σταδίου.


  • Ο Πολιτιστικός Οργανισμός - ευαίσθητος στις ευπαθείς ομάδες - στήριξε για άλλη μια φορά την εκδήλωση της Ομάδας Χορού Oriental Soul με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη 31 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο, όπου τα έσοδα της παράστασης διατέθηκαν εξ΄ ολοκλήρου στο ΚΕΕΠΕΑ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.

  • Γνωρίζοντας η σχολική κοινότητα του δήμου, την ευαισθησία του Πολιτιστικού Οργανισμού, σε θέματα πολιτιστικά και πολιτισμικά, ζήτησε να στηρίξει την προσπάθεια των μαθητών να πραγματοποιήσουν τις μαθητικές εκδηλώσεις τους, με αφορμή την λήξη του σχολικού έτους, στους δικούς τους χώρους.


  • Το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο 2007 πραγματοποιήθηκαν οι Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Φθινοπώρου. Προγραμματίσθηκαν 25 περίπου εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου που κάλυπταν όλο το φάσμα μουσικής, θέατρου, χορού, εκδηλώσεων λόγου, θέατρου σκιών και θεατρικού παιχνιδιού αλλά και δρώμενων εικαστικού περιεχομένου. Δυστυχώς, λόγω των τραγικών γεγονότων που έπληξαν την χώρα μας (μεγάλες πυρκαγίες) πολλές εκδηλώσεις αναγκαστήκαμε να τις αναβάλουμε.

  • Τον Δεκέμβριο του 2007 ο Πολιτιστικός Οργανισμός οργάνωσε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Μουσικές μπάντες παρουσίασαν εορταστικές μουσικές στους δρόμους παραμονή Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς στους σταθμούς του μετρό Δάφνης και Αγίου Δημητρίου.

  • Στο τέλος του έτους η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε σε νεόδμητο κτίριο επί της Αγ. Δημητρίου 216 & Ειρήνης 17. Η αίθουσα όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη είναι 180 τ.μ. κατάλληλα διαμορφωμένη έτσι ώστε να γίνει πόλος έλξης για τους δημότες της. Έως τις 31/12/2007 η συλλογή της Βιβλιοθήκης αριθμούσε 7500 τίτλους. Μέσα από την αναβάθμισή της προσδοκά να αποκτήσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο των δημοτικών βιβλιοθηκών της Ελλάδας.

  • Με πάνω από 100 εκδηλώσεις στο ενεργητικό του εντός του 2007(μια εκδήλωση κάθε τρεις ημέρες) ,με μεγάλη ποικιλία τόσο σε ηλικία όσο και σε είδος ο Πολιτιστικός Οργανισμός κάλυψε όλο το Φάσμα των κατοίκων του Δήμου μας.

  • Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου ήταν ο πρώτος Δήμος που προέδρευσε στο Δίκτυο Κύπρος. Το Δίκτυο Κύπρου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και δεσμών με την Κύπρο μέσω κοινών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, προώθηση διδυμοποιήσεων με κυπριακούς δήμους με κοινά χαρακτηριστικά κ.α.


Κυρίες και κύριοι


Πολλοί από εσάς ίσως να μην περίμεναν να αναφέρω τόσα πολλά στα πεπραγμενα του πρώτου χρόνου της θητείας μιας νέας δημοτικής αρχής όπως η δική μας. Όπως και να έχει θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος στέκει καλά. Υπάρχουν προβλήματα που δεν αρνούμαστε. Καταβάλλονται, όμως συλλογικές προσπάθειες να ξεπερνιώνται και να δίνονται λύσεις. Αυτό που εμείς χρειαζόματε από όλους σας είναι η συνεργασία, ο διάλογος και η σύμπνοια. Για το λόγο αυτό περιμένω τώρα από εσάς να συζητήσουμε τα πεπραγμένα του 2007 και αναμένω τη καλόπιστη και τεκμηριωμένη κριτική σας.


Σας ευχαριστώ




graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS