graphical space graphical space
   Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

12/11/2008
Στη Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση των Κέντρων Πρόληψης ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

 

Η διάσωση των 72 Κέντρων Πρόληψης από τον οικονομικό μαρασμό που με μαθηματική ακρίβεια τα οδηγεί η κυβέρνηση, ήταν το θέμα συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωσή τους αποτελούμενη από τους Δημάρχους Αλίμου κ. Θάνο Ορφανό, Ελληνικού κ. Χρήστο Κορτζίδη και Αγίου Δημητρίου κ. Νίκο Λαζαρόπουλο, την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Τη συνέντευξη συντόνισε ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος ενώ το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλου. Και οι τρεις Δήμαρχοι εξέφρασαν βαθύτατο προβληματισμό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έθεσαν ανοιχτά θέμα επιβίωσης με άμεσες συνέπειες στο κοινωνικό έργο των Κέντρων Πρόληψης αλλά και στο προσωπικό που εργάζεται σε αυτά. Ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Νίκος Λαζαρόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

Είναι αδιανόητο στις μέρες μας όπου η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αναγωρίζεται ως ένα σοβαρό και πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση με τη μέθοδο του οικονομικού μαρασμού να οδηγεί ουσιαστικά σε κλείσιμο 72 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν στην Ελλάδα και επιτελούν σημαντικό και κρίσιμο κοινωνικό έργο, το οποίο αναγνωρίζεται όχι μόνο από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από εκθέσεις αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ως ένα απο τα πιο αξιόλογα δίκτυα πρόληψης στην ευρωπαϊκή ένωση και αναφέρεται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την υλοποίηση μιας πραγματικής και ουσιαστικής στρατηγικής για τη δημόσια υγεία. Η επικαιρότητα καθημερινά μας φέρνει αντιμέτωπους με τα φαινόμενα κοινωνικής δυσφορίας που η ελληνική κοινωνία βιώνει, μέσα από ολοένα πιο εκρηκτικά γεγονότα: αύξηση των επεισοδίων βίας στα σχολεία, εξάπλωση των κάθε είδους εξαρτήσεων, εξαφανίσεις παιδιών, ενδοοικογενειακή βία και πολλά άλλα.

Σήμερα είναι ολοένα πιο επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης των παιδιών, του γονέα, του εκπαιδευτικού, του κάθε πολίτη μέσα από την στήριξη του έργου της Πρωτογενούς Πρόληψης των εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Υγείας, που πραγματοποιείται με τα προγράμματα των Φορέων Πρόληψης. Το έργο τους έρχεται να καλύψει ανάγκες που αφορούν όχι μόνο τον τομέα των εξαρτήσεων από ουσίες, αλλά και όλα τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που ήδη αναφέρθηκαν.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ότι η πρόληψη δεν είναι ωραία λόγια, θορυβώδεις εκδηλώσεις, και συνθήματα. Η πρόληψη δεν έχει στόχο την απλή πληροφόρηση, έχει στόχο την παρέμβαση σ’ όλους εκείνους τους παράγοντες, προσωπικούς, κοινωνικούς, οικογενειακούς που ωθούν τους νέους στα ναρκωτικά και σε κάθε μορφής εξάρτηση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση των δήμων Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου μαζί με άλλους φορείς των δυο δήμων τον Μάρτιο του 2006, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), σύστησαν μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και δημιούργησαν το Κέντρο Πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες και προαγωγής της υγείας με την επωνυμία «Ηλιος».

Ο <<ΗΛΙΟΣ>> στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο σε ζητήματα πρόληψης και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους δημότες. Το Κέντρο Πρόληψης <<ΗΛΙΟΣ>> είναι ένα απο τα 72 Κέντρα πρόληψης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ως αναγνωρισμένοι από το κράτος φορείς για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, μείωσης της ζήτησης και προαγωγής της υγείας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το Κέντρο Πρόληψης ΗΛΙΟΣ στα δυομιση χρόνια λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει:

  • 11 ομάδες γονιών και στους δύο δήμους.

  • 6 σεμινάρια εκπαιδευτικών Α΄και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης.

  • συμβουλευτικές υπηρεσίες σε 70 άτομα που προσέγγισαν το Κέντρο.

  • συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τους διευθυντές και τους συλλόγους εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

  • 20 ομιλίες σε γονείς σχολείων.

  • βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίσης μαθητών της Β΄βάθμιας.

  • εποπτεία σε εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν προγράμματα αγωγής υγείας στην τάξη τους.

  • δικτύωση και συνεργασία με φορείς των 2 δήμων.

  • δικτύωση με ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ – 18ΑΝΩ με στόχο τη συνεργασία και την παραπομπή χρηστών και των οικογενειών τους που απευθύνονται στο Κέντρο.

  • συμμετοχή σε προγράμματα και εκδηλώσεις των 2 δήμων

  • οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

  • αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει 2 ακόμη ομάδες γονιών, μία στη Ν. Σμύρνη και μια στον Άγιο Δημήτριο και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν άλλες δύο.

  • το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης σεμινάριο εκπαιδευτικών της Βθμιας και μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματισθεί άλλα 2 σεμινάρια εκπαιδευτικών.


Οι δύο δήμοι γνωρίζουν καλά πως η πρόληψη για τα ναρκωτικά δεν είναι δυνατόν να μας απασχολεί μία ημέρα τον χρόνο, την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Είναι υπόθεση όλων μας και χρειάζεται να μας απασχολεί κάθε μέρα του χρόνου.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η πρόληψη είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και κυρίως του κάθε παιδιού που ζει στη χώρα μας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίζει γι’ αυτό”.


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS