graphical space graphical space
   Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

22/05/2009
Παναγούλεια 2009

 

Τριήμερες επιτυχημένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην Πλατεία Παναγούλη στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή, δημοκράτη και ήρωα Αλέκου Παναγούλη που τίμησαν με την παρουσία τους η δημοτική αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Αγίου Δημητρίου, φορείς και πλήθος κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά και τις τρεις μέρες την πλατεία.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 8 Μαΐου με την ομιλία του Προέδρου του Πολιτιστικού κ. Αναστάσιου Αυρηλιώνη ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του είπε μεταξύ άλλων για τον Αλέκο Παναγούλη “... Αν ο Αλέκος Παναγούλης μπορούσε ν’ αναστηθεί σήμερα, να δει τηλεόραση και να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στον πολιτικό μας βίο, πώς θα ένιωθε; Πόσο υπερήφανος θα ήταν για τη δημοκρατία που με τον αγώνα του μας κληροδότησε; Ο αγώνας του ήταν αγνός, άδολος, ανιδιοτελής. Δεν απέβλεπε σε κανένα όφελος. Δεν σκεφτόταν ότι από τη δράση του θα πάρει τίτλους, χρήματα, δόξα. Γνώριζε ότι παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα και όλα αυτά από πίστη σε ιδανικά και αξίες, χωρίς υστεροβουλία και υπολογισμό. Ονειρευόταν έναν κόσμο δίκαιο, που θα ήταν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φανταζόταν ένα δημοκρατικό σύστημα που τα κόμματα θα εναλλασσόταν ομαλά στην εξουσία και θ’ αμίλλονταν για το ποιο θα είναι πιο χρήσιμο για τον λαό. Όπου η υγεία και η παιδεία θα ήταν σε υψηλό επίπεδο, όπου το δικαίωμα στη δουλειά θα ήταν υποχρέωση του κράτους. ... Θα μας έλεγε: Βγείτε από το λήθαργο της φαινομενικής ψεύτικης ευημερίας σας. Δεν μπορείτε να ζείτε άλλο με δανεικά. Τέτοια διαλυτικά φαινόμενα εκμεταλλεύονται κάποιοι που επιβουλεύονται τα δημοκρατικά σας δικαιώματα. Αγωνιστείτε για το βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας. Μόνο έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα τη χάσετε. Μην επαναπαύεστε στην ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Μην ασχολείστε με τα λίγα που σας χωρίζουν. Βρείτε τα πολλά που σας ενώνουν. Σφυρηλατείστε την ενότητα και την ομοψυχία σας. Εγώ αγωνίστηκα για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

Πολλές φορές φαίνεται να λησμονούνται όσοι αγωνίζονται για το λαό ή ακόμα χειρότερο να υφίστανται και διώξεις. Κοιτάξτε το παράδειγμα του Κολοκοτρώνη. Όμως, καμία θυσία δεν πάει χαμένη και είναι μεγάλη υπόθεση, όταν κανείς φεύγει από τη ζωή να έχει παίξει ένα θετικό ρόλο για το κοινό καλό και όχι μόνο για τον εαυτό του. Αυτή είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης υπόστασης. Να ξεφεύγει από το ένστικτο συντήρησης και αναπαραγωγής, που είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των ζωντανών οργανισμών και να διαμορφώνει συνείδηση κοινωνικής προσφοράς. Έτσι δικαιολογείται το πέρασμά του από τη ζωή.

Αγωνιστείτε για τη διατήρηση της δημοκρατίας, γιατί μόνο σε συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπορεί κανείς να χαρεί τις ομορφιές της ζωής.

Κλείνω με κάποιους στίχους που έγραψε στις φυλακές στο Μπογιάτι και αποτυπώνουν το μεγαλείο της ψυχής του ήρωα αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη.


Το πρώτο θύμα των τυράννων

Είναι το πνεύμα το δικό τους.

Πρώτο σ’ αυτό φορούν τις αλυσίδες.


Κι ακόμα


Κοινοί οι εχθροί μας, πώς να βρεθώ κοντά στους Βάσκους;

Στους Κούρδους πώς να δείξω την αγάπη μου;

Στη Νότια Αφρική, στη Ροδεσία πώς να τρέξω;

Στους Νέγρους πώς να πω πως βρίσκομαι κοντά τους;

Στην Ινδοκίνα πώς να φθάσω;

Της Βεγγάλης το λαό πώς ν’ αγκαλιάσω;

Την πολεμίστρα μου ν’ αφήσω δεν μπορώ.

Μα, ας ξέρουν πως τους εχθρούς τους

Κι εμείς εδώ τους πολεμάμε.

Κοινοί οι εχθροί μας.

Δικοί τους και δικοί μας.


Αυτός ήταν ο Αλέκος Παναγούλης!!!”.

Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια καταξιωμένων καλλιτεχνών από τη μικτή δημοτική χορωδία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κ. Καραμάνου ενώ ακολούθησε συναυλία των σχολείων 5ου γυμνασίου-1ου λυκείου που κυριολεκτικά ξεσήκωσε και διασκέδασε μικρούς και μεγάλους.

Την επόμενη μέρα των εκδηλώσεων ακούστηκαν σημαντικές ομιλίες των εκπροσώπων του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ και Επιτροπής Ειρήνης Αγίου Δημητρίου ενώ οι θεατές απόλαυσαν παραδοσιακούς χορούς με εκπληκτικά κοστούμια απ' όλη την Ελλάδα από το Τμήμα των Παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Οργανισμού με τον χοροδιδάσκαλο Βασίλη Λιάπα.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε ειρηνοδρομία με εκκίνηση από το Δημαρχείο και συμμετοχή πολλών ανηλίκων και ενηλίκων δημοτών του Δήμου μας στους οποίους δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και μπλούζες.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της πόλης κ. Νικόλαος Λαζαρόπουλος είπε στο σύντομο λόγο του “Γιορτάζουμε για άλλη μια χρονιά σήμερα τα Παναγούλεια. Μια γιορτή, που μας θυμίζει την ακατάβλητη ψυχή ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος μόνος θέλησε να παλέψει ενάντια σε ένα αυταρχικό καθεστώς, που άφησε μελανό στίγμα στη νεότερη ιστορία μας.

Ο αγώνας του Αλέκου Παναγούλη αποτελεί πλέον σύμβολο, που περικλείει το ακατάβλητο σθένος του Έλληνα στην προάσπιση των δημοκρατικών μας θεσμών. Η παρουσία όλων μας στις τριήμερες εκδηλώσεις αποτελεί φόρο τιμής στον ηρωισμό του νέου εκείνου, η ζωή του οποίου κατά τύχη ολέθρια και παράδοξη χάθηκε εδώ, στην περιοχή του Δήμου μας, αλλά και υπόσχεση ότι ο δημοκρατικός λαός του Αγίου Δημητρίου θα είναι πάντα ο διαπρύσιος κήρυκας της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Προόδου. Γιορτάζουμε τα Παναγούλεια για να επιβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας και τον σεβασμό μας στους αγωνιστές και τους ήρωες, που μάχονται διαχρονικά, σε όλη τη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, για τις αξίες και τα ιδεώδη της χώρας αυτής, που έδωσε το φως της Δημοκρατίας του Πνεύματος και του Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Γιορτάζουμε τα Παναγούλεια για να νιώσουμε ανάταση ψυχής και νού, μέσα σε μια ταραγμένη Εθνική και διεθνή κοινωνία, όπου διακυβεύονται όλες οι κατακτήσεις των πολιτών, καθώς απειλούνται να παρασυρθούν σαν αθύρματα κάτω από τη λαίλαπα των νέων αντιλήψεων και των νέων πρακτικών που χαρακτηρίζουν τον αιώνα που διανύουμε.

Γιορτάζουμε τα Παναγούλεια για να διαδηλώσουμε και να διακηρύξουμε με ειρηνικό τρόπο και αποφασιστικότητα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω ούτε σπιθαμή από τον ελληνικό τρόπο ζωής, από τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, από την πολιτική μας ωριμότητα, από τις επιλογές μας και από την πίστη μας στις δυνατότητές μας ως λαός.

Η θυσία Παναγούλη έχει γίνει πια μια αλληγορία, ένας συμβολισμός στην αρχή της άνοιξης, εποχή κατά την οποία δόθηκαν οι πιο αποφασιστικοί αγώνες επιβίωσης του έθνους κατά τη μακραίωνη ιστορία του.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν και φέτος με χαρούμενη καρδιά μια ηρωική σελίδα της νεότερης ιστορίας μας και ας αφήσουμε τη σκέψη μας να φτερουγίσει σε ανώτερα πράγματα, που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία αλλά και με αποφασιστικότητα τους μεγάλους προβληματισμούς της εποχής μας. Είμαι βέβαιος ότι οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις που διοργάνωσε και φέτος ο Δήμος μας, όχι μόνο θα ψυχαγωγήσουν τους δημότες μας, αλλά και θα ευχαριστήσουν νοερά το παλικάρι, που δε δίστασε να αφιερώσει την ικμάδα της νεότητάς του για να κρατήσει ανοικτό το δρόμο προς την πρόοδο και τη δημιουργία. Σας ευχαριστώ πολύ” .

Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή Γιάννη Δημαρά που πάντα τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για τα “Παναγούλεια” ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε αφιέρωμα στη ζωή, τη σύλληψη, τα βασανιστήρια και το τέλος του μεγάλου αγωνιστή που έφυγε τόσο άδικα.

Οι εκδηλώσεις για τα Παναγούλεια 2009 έκλεισαν αργά το βράδυ της Κυριακής με τη μουσική συναυλία των Κ. Πέτσα, Φ. Τσέρτο και Γρ. Λαγουδάκη που μας ταξίδεψαν στα μονοπάτια του έντεχνου και ποιοτικού τραγουδιού καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών.

Και τις τρεις μέρες η πλατεία Παναγούλη έσφυζε από κόσμο όλων των ηλικιών που χάρηκαν την καλή παρέα, τον ευχάριστο μαγιάτικο καιρό και χειροκρότησαν τις πάντα επιτυχημένες εκδηλώσεις του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Αναστάσιου Αυρηλιώνη και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, εστάλη σε όλους τους μαθητές των σχολείων το ποίημα “Πρωινό άστρο” με σκοπό να το διαβάσουν τα παιδιά, να εμπνευστούν και να ετοιμάσουν μια ζωγραφιά. Η ανταπόκριση των μικρών μαθητών ήταν πολύ μεγάλη.


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS