graphical space graphical space
   Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

03/06/2009
Χαιρετισμός του δημάρχου Αγίου Δημητρίου κ. Νίκου Λαζαρόπουλου στην 68η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

 

Συμπληρώνονται φέτος 68 χρόνια από την ηρωϊκή Μάχη της Κρήτης, από την έκβαση της οποίας κρίθηκε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και η ελευθερία των λαών του κόσμου.

Εκείνες τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου του 1941 ολόκληρη η ανθρωπότητα είχε στραμμένα με αγωνία τα βλέμματα στην ιστορική αντίσταση των Κρητών κατά του Άξονα, που με το κρυπτογραφημένο όνομα “Μερκούρ” είχε αποφασίσει να ισοπεδώσει την Κρήτη και να θανατώσει ή να εξανδραποδήσει το γενναίο λαό της Μεγαλονήσου. Μεταξύ των αγωνιούντων τότε, εξέχουσα πολιτική μορφή ο Τσώρτσιλ, απηύθυνε το εξής μήνυμα προς τον ακατάβλητο Κρητικό λαό: “Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τον υπέροχο αγώνα σας, από τον οποίο εξαρτώνται πολλά πράγματα”.

Μέσα στο οκταήμερο που μεσολάβησε από τα χαράματα της 20ης Μαΐου μέχρι το μεσημέρι της 27ης Μαΐου, οι Κρήτες είχαν πετύχει ένα μοναδικό κατόρθωμα, που θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία: Να καθυστερήσουν τον Χίτλερ τόσο όσο χρειαζόταν για να πάρει την ολέθρια γι’ αυτόν απόφαση να αναβάλει για την 22α Ιουνίου 1941 την επιχείρηση “βαρβαρόσσα” με αποτέλεσμα να υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την οργανωθείσα στο μεταξύ Σοβιετική αντίσταση και να χάσει τελικά τον πόλεμο.

Φίλες Κρήτες, απόγονοι των ενδόξων προγόνων σας, που έχετε εγκατασταθεί δημιουργικά στο δήμο μας, σας απευθύνω θερμότατο χαιρετισμό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η σκέψη όλων μας ταξιδεύει νοερά προς τους αδάμαστους εκείνους μαχητές συμπατριώτες σας και συμπατριώτες όλων μας, στους οποίους οφείλουμε την ελευθερία μας, όχι μόνο εμείς οι Έλληνες, αλλά και η οικουμένη ολόκληρη, καθώς και στα γυναικόπαιδα που άνανδρα θανατώθηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα του 3ου Ράϊχ σε πράξεις μοναδικής αγριότητας και αντιποίνων.

Και επειδή η αντικειμενικότητα της ιστορίας αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις των τότε ξένων επιφανών παραγόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τι είχε πει μιλώντας από ραδιοφώνου προς τον ελληνικό λαό ο Βρεταννός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Φράνσις Νόελ Μπαίκερ στις 28 Οκτωβρίου 1942. “Σήμερα – έλεγε ο Άγγλος υπουργός – στο Λονδίνο και στον κόσμο ολόκληρο, όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι θυμούνται την Ελλάδα. Όλοι αναπολούν τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την άνανδρη επίθεση, την στιγμή κατά την οποία όλα τα άλλα έθνη υπέκυπταν, το ένα μετά το άλλο στην Αξονική βία…”.

Αυτά έλεγαν τότε οι σύμμαχοι για να απεμπολίσουν στη συνέχεια τα δίκαια της χώρας μας.

Αγαπητοί συμπολίτες.

Με τα λίγα αυτά λόγια θα ήθελα να απευθύνω έπαινο Λόγου και Ψυχής στους μεγάλους ήρωες πατριώτες της Κρήτης και να ευχηθώ ολόψυχα την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης μνήμης για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκονται οι νεώτεροι.

Σας ευχαριστώ


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS