graphical space graphical space
   Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

09/03/2010
Εκδήλωση αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη

 

Αφιερωμένη στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας και τα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αγίου Δημητρίου στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη¨, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η εκδήλωση “στολίστηκε” μουσικά από την χορωδία των Κ.Α.Π.Η. με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η βραδιά περιλάμβανε και ανάγνωση κειμένων, παρουσιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη ζωή του ήρωα, αγωνιστή και μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Νίκος Λαζαρόπουλος ανέφερε τα εξής: “Για έναν άνθρωπο με καλλιτεχνικές αρετές και μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο,είναι σχετικά εύκολο να μιλήσει κανείς εκθιάζοντας το έργο του. Όμως για έναν άνθρωπο -μύθο αυτό το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος μύθος. Ή για την ακρίβεια ένας Έλληνας-μύθος.

Πολέμησε για τρία μεγάλα ιδανικά: Δημοκρατία-Ελευθερία-Μουσική. Απόψε τιμούμε αυτόν τον Έλληνα-μύθο για την τεράστια μουσική του προσφορά σε όλο το κόσμο, με αφετηρία την Ελλάδα, την οποία προβάλλει τις τελευταίες δεκαετίες στον πλανήτη. Το μουσικό του έργο καλύπτει μεγάλο φάσμα της μουσικής, από την κλασσική έως το λαϊκό τραγούδι.

Πολλοί είπαν ότι μετά τους μεγάλους μουσουργούς του 17ου-18ου αιώνα, η κλασσική μουσική θα έμενε ένα όνειρο που πέρασε. Ο Μίκης Θεοδωράκης τους διέψευσε δημιουργώντας όχι μόνο κλασσική μουσική υψηλής ποιότητας αλλά και μουσική για τις μάζες. Συμφωνίες,σουίτες, κονσέρτα, μπαλέτα, λαϊκά ορατόρια, είναι το πολυσχιδές του έργο που έτυχε παγκόσμιας αναγνώρισης. Ο Μίκης όμως είναι ανεξάντλητος και δημιουργεί μέχρι σήμερα.

Έγραψε ακόμα πολλά βιβλία στα ελληνικά και στα αγγλικά και έχει τιμηθεί με μεγάλα βραβεία από όλο το κόσμο, όπως με το 1ο βραβείο Φεστιβάλ Μουσικής Μόσχας, με το 1ο βραβείο Διεθνούς Ινστιτούτου Μουσικής του Λονδίνου, με το 1ο βραβείο Φεστιβάλ Λαϊκού Τραγουδιού Αθηνών, με το βραβείο Λένιν, με το βραβείο Σιμπέλιους και άλλα.

Απόψε εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα μέρος από το θαυμάσιο έργο του για την πνευματική και ψυχική μας τέρψη. Ο άνθρωπος -μύθος, ο Έλληνας-μύθος μας καθοδηγεί, μας διδάσκει, και μας ανεβάζει σε υψηλά αισθητικά επίπεδα”.

Ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Αγίου Δημητρίου ανέφερε στον χαιρετισμό του τα ακόλουθα: “Με τη σειρά μου θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ. Επιτρέψτε μου να απευθυνθώ στον Μίκη σαν να είναι σήμερα μαζί μας, γιατί είναι μαζί μας, τον τιμάμε, τον αγαπάμε, τον τραγουδάμε.

Αγαπητέ Μίκη,

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θέλουμε να σας εκφράσουμε την αγάπη και το σεβασμό τόσο για το μεγάλο έργο σας όσο και για τον αγώνα ζωής σας για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.

Και σε κάθε περίπτωση θα θέλαμε να γνωρίζετε πως για μας τιμή μοναδική είναι που υπάρχετε και αφήνετε αυτή την πλούσια μουσική κληρονομιά στους απανταχού Έλληνες και που ευχόμαστε να συνεχίσετε για πολλά ακόμα χρόνια να υπηρετείτε και ως πολιτικοποιημένο πρόσωπο για τις αρχές που αγωνιστήκατε, για τον πολιτισμό, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την πατρίδα.

Είστε ο άξιος πρεσβευτής της Ελλάδας σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Σε ευχαριστούμε Μίκη για ό,τι έκανες για μας και κάνεις ακόμα!”

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι στο Δήμο μας τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια μια ομάδα χορωδίας μέσα από την οποία οι ηλικιωμένοι τραγουδούν, χαίρονται τη ζωή και μας αποδεικνύουν έμπρακτα πως κάποια τραγούδια μεγάλων δημιουργών είναι μοναδικά και διαχρονικά.

Ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Κουρέτα Κατερίνα, που είναι τιμή μας που εργάζεται για μας και είμαστε τυχεροί που την έχουμε κοντά μας. Επίσης την κ. Καραμανώλη Ειρήνη που είναι πάντα κοντά μας, τον κ. Μπαμπάνα Θανάση, τη χορωδό κ. Φλαμουρίδου Εμμανουέλα, τα μέλη της χορωδίας μας και τους μουσικούς που πλαισιώνουν τη σημερινή μας εκδήλωση.

Τέλος ευχαριστώ όλους εσάς που χωρίς εσάς η σημερινή βραδιά θα ήταν απλά μια πρόβα αλλά που με τη συμμετοχή σας θα είναι μια φανταστική βραδιά”.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Δήμαρχος κ. Παντελής Ειρηνάκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι Έλληνες τιμούν τον πραγματικά σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη, τον Μίκη Θεοδωράκη, που τα τελευταία χρόνια έχει χαράξει την ζωή όλων μας. Απόψε νιώθω μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται από το Δήμο μας”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ηλικιωμένων και μέλη των τεσσάρων Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Αγίου Δημητρίου, εκπροσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS