graphical space graphical space
   Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

11/07/2011
Πνεύμονας πρασίνου για το Δήμο, ο Ασύρματος

Ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Ασύρματο

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 7 Ιουλίου, η πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Ασύρματο στο Πάρκο Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η ανοιχτή συνεδρίαση είχε ως θέμα συζήτησης το σχεδιασμό της αξιοποίησης του συνολικού χώρου του Ασυρμάτου, μετά την ολική του απόδοση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο.

Η Δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην αρχική εισήγησή της, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο «Ασύρματος», με την επίσημη ονομασία Κέντρο Εκπομπής Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ), εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγ. Δημητρίου.
Ο χώρος που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας. 
Οι ανάγκες του Δήμου σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση που υπήρξε μια ταχεία ανοικοδόμηση στην περιοχή, με ένα ανεπαρκές σχέδιο πόλης, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και το χώρο του Ασυρμάτου ως λύση για την κάλυψη αυτών των αναγκών. 
Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη, μέσω της ΚΕΔ, σε δύο φάσεις, με σχετικές αποφάσεις του τότε Υφυπουργού Άμυνας. 
Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη με αποτέλεσμα την απόδοση 22,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες. 
Παράλληλα, άρχισαν να διαμορφώνονται και διάφορες χρήσεις στον αποδοθέντα χώρο, οι οποίες μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τους δημότες. 
Το διαρκές αίτημα του λαού του Αγ. Δημητρίου για συνολική απόδοση του χώρου και τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, βρήκε δικαίωση στις μέρες μας με την απόδοση του υπολοίπου τμήματος, έκτασης 32 στρεμμάτων, που μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο χώρος του Ασυρμάτου να βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου. 
Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την ένταξη του χώρου σε ένα συνολικό και όχι αποσπασματικό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, σχεδιασμό ανάπλασης, μέσα από μια στρατηγική που θα διαμορφωθεί από κοινού από τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος θα είναι και ο κατ’ εξοχήν αποδέκτης του οφέλους που θα προκύψει από την ανάπλαση ενός τόσο σημαντικού χώρου για το Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. 
Με τη σημερινή ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης κάνουμε το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής».

Το λόγο έλαβαν μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, πολίτες, εκπρόσωποι της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου, οι επικεφαλής των παρατάξεων & Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Παρά το πλήθος των απόψεων που εκφράστηκαν, υπήρξε σαφής σύγκλιση στην αξιοποίηση της έκτασης του Ασυρμάτου αποκλειστικά ως χώρου πρασίνου, ως Άλσους, με ήπιες κατασκευές, που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες επικοινωνίας των πολιτών.

Η ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση για τον Ασύρματο που πραγματοποιήθηκε στις 7-7-2011, αποτελεί μόνο την αφετηρία για τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την ανάπλαση του χώρου, καθώς είναι δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι όλη πορεία μέχρι την τελική ανάθεση του έργου, θα τίθεται διαρκώς στην κρίση των πολιτών, μέσα από συνεχή ενημέρωση και διάλογο.


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS