graphical space graphical space
   Σάββατο, 20 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

08/08/2011
Ανακοίνωση της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου για το ρέμα Πικροδάφνης

ΡΕΜΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Ένα «μετέωρο» βήμα προς τη Μελέτη Ανάπλασης του Ρέματος

Ανακοίνωση της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου  

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011 η Μαρία Ανδρούτσου στην εκπομπή Πρωινό MEGA μιλάει για την ΠικροδάφνηΗ οικολογική σημασία των ρεμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και έγκειται στο γεγονός ότι κατά κανόνα τα ρέματα αποτελούν ζώνες πράσινου που τόσο τις έχει ανάγκη η πόλη, αλλά και φυσικούς αγωγούς μετακίνησης του αέρα από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα και αντιστρόφως.
Ακόμη, τα ρέματα λειτουργούν ως φυσικοί συλλέκτες των ομβρίων υδάτων, και είναι αποδεδειγμένο πόσο χρήσιμη είναι η λειτουργία τους αυτή σε έντονες βροχοπτώσεις.
Μπορούμε, με σιγουριά, να πούμε ότι το ρέμα συντελεί στη βελτίωση των όρων ζωής και θα πρέπει κάθε ανθρώπινη παρέμβαση σ’ αυτό να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης.  

Από τα προηγούμενα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η χρησιμότητα του ρέματος Πικροδάφνης για την πόλη μας είναι πολύ σημαντική και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει χαρακτηρισθεί ως χώρος ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλους.  

Δυστυχώς, το ρέμα κατ’ επανάληψη έχει «πέσει θύμα» ανθρώπινων συμπεριφορών και δραστηριοτήτων όπως είναι η παράνομη διοχέτευση λυμάτων και η απόρριψη μπαζών και διάφορων άχρηστων αντικειμένων ή ακόμα και η καταπάτηση των πρανών του.  

Από τη δεκαετία του ’80 που ουσιαστικά έκλεισαν όλα τα μεγάλα ρέματα που «χαράκωναν» την πόλη μας, το ρέμα Πικροδάφνης, που δεσπόζει και χωρίζει τον Άγιο Δημήτριο σε δύο μέρη, πέρασε από πολλά στάδια.  

Με τη δυναμική στάση του λαού και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης αποφεύχθηκε ο αρχικός σχεδιασμός της πολιτείας που προέβλεπε κάλυψη του ρέματος και δημιουργία κλειστής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας που θα ένωνε τη λ. Βουλιαγμένης με τη λ. Ποσειδώνος.  

Στη συνέχεια και με παρεμβάσεις όλων των δημοτικών αρχών κατεβλήθησαν διαρκείς προσπάθειες να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες μελέτες και να ενταχθεί το έργο ανάπλασης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.  

Μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονταν οι παραρεμάτιοι Δήμοι, η Νομαρχία, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ, έγινε εφικτό σήμερα να ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, απαραίτητη προϋπόθεση για το επόμενο βήμα της Μελέτης Ανάπλασης του Ρέματος Πικροδάφνης.  

Ωστόσο, το επείγον της όλης διαδικασίας για την έγκριση της ΜΠΕ, δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τις ενδιαφερόμενες δημοτικές αρχές ούτε τους φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών που συνολικά διατυπώνουν ενστάσεις για τη μέθοδο που προτείνεται για τη διαμόρφωση της κοίτης του ρέματος.   

Το συγκεκριμένο έργο θα χαρακτηρίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Αγ. Δημητρίου και της ευρύτερης περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες. Άρα, η προσέγγισή του πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή και η υλοποίησή του να τύχει της γενικότερης αποδοχής ώστε να αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία και να αποτελέσει ένα μικρό όραμα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που θα το βιώσει στο μέλλον ως χώρο αναψυχής και ποικίλων δραστηριοτήτων.  

Η οριστική έγκριση, λοιπόν, της ΜΠΕ του ρέματος Πικροδάφνης, που θέτει τα όρια της οικολογικής ευαισθησίας όλων μας, δεν μπορεί να αποτελέσει μια τυπική διαδικασία που θα περιορίζεται από χρονοδιαγράμματα και πρωτόκολλα, αλλά μια ουσιαστική διαδικασία απόλυτης διαφάνειας και πλήρους αμφίδρομης ενημέρωσης μέσα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που θα αναδείξει την τεράστια σημασία του έργου και θα το κάνει αντικείμενο προβληματισμού και συμμετοχής για όλους τους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου.  

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και αυτές τις προϋποθέσεις διεκδικούμε από την Περιφέρεια, ώστε να καταλήξουμε σε μια μελέτη ανάπλασής του ρέματος Πικροδάφνης συμβατή με τις σύγχρονες αναπτυξιακές αντιλήψεις και με σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Άποψη του ρέματος Πικροδάφνης

Ρέμα Πικροδάφνης

 Share


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS