graphical space graphical space
   Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

03/10/2011
3ο Forum Αυτοδιοίκησης - Πόρος, 24-25 Σεπτεμβρίου 2011

3ο Forum Αυτοδιοίκησης - Πόρος 24-25 Σεπτεμβρίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή δεκάδων πρώην και εν ενεργεία δημάρχων της Αττικής, πραγματοποιήθηκε στον Πόρο, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011, το 3ο Forum Αυτοδιοίκησης, που οργανώνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος ενεργών και διατελεσάντων δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων Αττικής.

Πάνελ

Τα κύρια θέματα στα οποία ήταν αφιερωμένη η 3η συνάντηση των αιρετών των ΟΤΑ της Αττικής ήταν:

-Η οικονομική κατάσταση των δήμων και οι επιπτώσεις σ’ αυτήν της δημοσιονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

-Η συμβολή των δήμων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και η συμβολή τους στην ανάκαμψη της οικονομίας και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας.

-Η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος «Καλλικράτης» και τα προβλήματα που προέκυψαν στο πρώτο εννεάμηνο της εφαρμογής του.

Στο διήμερο των εργασιών του παρουσιάστηκαν δέκα εισηγήσεις, κατανεμημένες σε πέντε θεματικές ενότητες, με εισηγητές διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη της αυτοδιοίκησης δημάρχους και πρώην δημάρχους.

Οι εργασίες της συνάντησης ξεκίνησαν με χαιρετισμούς:

-Του «οικοδεσπότη» της δημάρχου Πόρου Δημήτρη Στρατηγού.

-Του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Δημήτρη Κατσικάρη, εκ μέρους του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

-Εκπροσώπου της νεοσύστατης Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων «Ο Κλεισθένης», καθώς και

-Του απερχόμενου προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ, πρ. δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλου, στον οποίο ο Σύλλογος απένειμε τιμητική πλακέτα, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Αυτοδιοίκηση στη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του σε όλες τις θέσεις από τις οποίες την υπηρέτησε.

Τα θέματα των εισηγήσεων του 3ο Forum Αυτοδιοίκησης και οι εισηγητές τους ήταν:

-Τα οικονομικά των ΟΤΑ με βάση τα νέα δεδομένα, με εισηγητές τον κ. Άγγελο Κότιο, καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων του πανεπιστημίου Πειραιά και τον κ. Κώστα Αναστόπουλο, πρ. δήμαρχο Ύδρας.

-Η συμμετοχή των ΟΤΑ στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, με εισηγητές τον κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, πρ. δήμαρχο Χαλανδρίου, αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και τον Παντελή Ειρηνάκη, πρ. δήμαρχο Αγίου Δημητρίου.

-Όροι και προϋποθέσεις στην οργανωτική δομή της Αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, με εισηγητές τη κα. Νάνσυ Παπαλεξανδρή, καθηγήτρια διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Παύλο Καμάρα, πρ. δήμαρχο Πεύκης.

-Το θεσμικό πλαίσιο των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι προοπτικές ποιοτικής αναβάθμισης, με εισηγητές την κ. Ντορέτα Αλεξίου, δικηγόρο νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔΚΕ και κ. Θεόδωρο Γεωργάκη, πρ. δήμαρχο Ηλιούπολης.

-Η σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με εισηγητές την κα. Μαρία Ανδρούτσου, δήμαρχο Αγίου Δημητρίου και τον κ. Κώστα Μακρυνόρη, πρ. δήμαρχο Βιλίων.

Σύνεδροι

Τόσο στη συνεδρίαση του Σαββάτου, όσο και σε αυτήν της Κυριακής, μετά την παρουσίαση των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος, με δεκάδες παρεμβάσεις δημάρχων και πρώην δημάρχων, τις οποίες χαρακτήριζε πλούσιος και καίριος προβληματισμός. Κατατέθηκαν επίσης πολλές σημαντικές προτάσεις, τις οποίες το Δ.Σ. του συλλόγου ανέλαβε να προωθήσει στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, καθώς και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε να ληφθούν υπ’ όψη στο νέου «νομοσχέδιο σκούπα» που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, μες στόχο τη συμπλήρωση κενών του Προγράμματος «Καλλικράτης» και τη διόρθωση δυσλειτουργιών του που εντοπίστηκαν στο πρώτο εννεάμηνο της εφαρμογής του.

Οι εργασίες του 3ου Forum Αυτοδιοίκησης ολοκληρώθηκαν με την αποτίμηση των εργασιών του και την παρουσίαση των συμπερασμάτων του από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Παύλο Καμάρα.

Όπως επισημάνθηκε, η ιδιαίτερη αξία αυτών των συναντήσεων, που καθιερώθηκαν πλέον ως θεσμός στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς και της εν γένει δραστηριότητας και των παρεμβάσεων του Συλλόγου Ενεργών και Διατελεσάντων Δημάρχων Αττικής, βρίσκεται στο ότι δίνουν τη δυνατότητα της από κοινού, και ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση του καθενός, εξέτασης των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης από τους πρώην και τους εν ενεργεία δημάρχους, ώστε οι δεύτεροι να επωφελούνται από τις γνώσεις και την πλούσια εμπειρία των πρώτων.

Τα πλήρη πρακτικά του 3ου Forum Αυτοδιοίκησης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του συλλόγου, (www.sdat.gr), ώστε να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Εκτενής παρουσίασή τους θα γίνει επίσης στο 9ο τεύχος του περιοδικού Ο Δήμαρχος της Αττικής.

Share
graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS