graphical space graphical space
   Σάββατο, 20 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

16/05/2012
Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη: Η αποστολή ξεκίνησε!

 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 

Άγ. Δημήτριος 16/05/2012

Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη: Η αποστολή ξεκίνησε! 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου οι δράσεις για την ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης.
 
Με κεντρικό μήνυμα “Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη”, το Σάββατο 12 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δράση καθαρισμού του ρέματος, σε συνεργασία με το σταθμό ΣΚΑΙ. Η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση των δημοτών ήταν συγκινητική αφού με μεγάλη προθυμία ακολούθησαν όλοι μέσα στην κοίτη του ρέματος και βοήθησαν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις ανάσυρσης ογκωδών απορριμμάτων. Μέσα σε 3 ώρες, ανασύρθηκαν συνολικά από την Πικροδάφνη περίπου 3 φορτηγά απορρίμματα, μεγάλο μέρος των οποίων συλλέχθηκε με τα χέρια, αφήνοντάς τελικά το τοπίο πραγματικά καθαρό.

 Στο ίδιο κλίμα, την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 13 Μαΐου πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για δενδροφύτευση σημείου της Πικροδάφνης! Με θερμή συμμετοχή από σχολεία, φορείς, συλλόγους και ένθερμους πολίτες, φυτεύτηκαν περίπου 60 δεντράκια (κουτσουπιές, πλατάνια, χαρουπιές, μουριές και ψευτοπιπεριές) και 300 θαμνοειδή φυτά (σπάρτοι, πικροδάφνες και ασπάλαθοι). Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά ανήκουν στη Μεσογειακή χλωρίδα, είναι δηλαδή ξηροθερμικού κλίματος που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πολύ πότισμα. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε και εγκατάσταση αυτόματου ποτιστικού μηχανήματος με σταλακτηφόρο σωλήνα, για άμεσο έλεγχο και οικονομία νερού.

Σημείο συνάντησης και για τις δυο δράσεις ήταν η εκκλησία του Αγ. Βασιλείου και η συμμετοχή των δημοτών ήταν πέρα από τις προσδοκίες όλων, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία,  καθώς η ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου. Στόχος των δράσεων ήταν πάνω απ’ όλα η ευαισθητοποίηση του κόσμου, η οποία θα οδηγήσει στην ανάγκη για προστασία, φροντίδα και φυσικά στη συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής αξίας της Πικροδάφνης για τον Αγ. Δημήτριο, από όλους!

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας του Δήμου Αγ. Δημητρίου για το ρέμα της Πικροδάφνης και αποτελούν μόνο ένα μέρος της. Σύντομα ο Δήμος θα είναι σε θέση να  ανακοινώσει τις προγραμματισμένες δράσεις για το μήνα Ιούνιο, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα την αγάπη και το ενδιαφέρον για την Πικροδάφνη.      

Εικόνες από τις διήμερες δράσεις

Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη

Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη

Ανακαλύπτουμε την Πικροδάφνη

Μερικές πληροφορίες για την Πικροδάφνη

Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα τελευταία αστικά ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική. 
Από ψηλά φαίνεται σαν μια καταπράσινη διαδρομή που περνά μέσα από πυκνοδομημένες τσιμεντόκτιστες περιοχές.
Ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους της Ηλιούπολης, του Αγ. Δημητρίου, του Αλίμου και καταλήγει στο Π. Φάληρο. Εκεί, στις εκβολές του ρέματος δημιουργείται ένας αξιόλογος υδροβιότοπος
Το ρέμα της Πικροδάφνης, παρά την έντονη «κακοποίησή» του τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και την κατ’ επανάληψη μόλυνση των νερών του, αποτελεί κάθε χρόνο, σταθμό για αμέτρητα αποδημητικά πουλιά και παραμένει γεμάτο ζωή!
Βάτραχοι, σαύρες, έντομα του νερού, πολλά πουλιά όπως αλκυόνες και πελαργοί με μια απλή βόλτα στο ρέμα μπορούν να εντοπιστούν εύκολα!
Η χλωρίδα της Πικροδάφνης είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια με πολλά είδη δένδρων και θάμνων, αντιπροσωπευτικά της Μεσογειακής βλάστησης.
Η πλούσια και πυκνή βλάστηση των παρόχθιων περιοχών του ρέματος μοιάζουν με πραγματική πράσινη όαση μέσα στην πόλη μας!

Share
graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS