graphical space graphical space
   Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

20/07/2012
Προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

 

 

Προστασία από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

 

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ένα νόσημα το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου, απ’ όπου και πήρε το όνομα του. Μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα των κουνουπιών, ενώ έχουν σημειωθεί ελάχιστες περιπτώσεις μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων ή μεταμοσχεύσεων. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο, όταν μολυνθούν με τον ιό του Δυτικού Νείλου ενώ το 80% των κρουσμάτων δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα.

 

Συμπτώματα

Εμφάνιση πυρετού, κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετοί, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων.

Σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις, μόλις 1%, η νόσος εμφανίζεται πιο σοβαρά, με εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγεφαλίτιδα ή με χαλαρή παράλυση. Τότε τα συμπτώματα είναι πιο επικίνδυνα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα και μυϊκή παράλυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά το τσίμπημα του κουνουπιού, ενώ η νόσος περνάει από μόνη της μέσα σε 3-10 μέρες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή κάποιο εμβόλιο πρόληψης της νόσου, ωστόσο εάν αναπτυχθούν σοβαρά συμπτώματα είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

Τρόποι αποφυγής των τσιμπημάτων των κουνουπιών

  • Με κατάλληλα ρούχα, τα οποία καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος (μακριά παντελόνια και μανίκια). Για καλύτερα αποτελέσματα προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Με τη χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα τα οποία περιέχουν Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, IR3535 ή DEET (N,N-διεθυλοτολουαμίδη). Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών, δηλαδή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

 Σχετικά με τη χρήση εντομοαπωθητικών

  • Δεν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά  επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, σε αμυχές ή σε τραύματα και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα η τα μάτια μας.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικό. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του, πρέπει να επαλείφουμε τα χέρια μας και μετά να τους το απλώνουμε. Επιπλέον πρέπει να προσέχουμε να μην βάζουμε εντομοαπωθητικό στα χέρια των παιδιών.
  • Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα αλλά αποφεύγουμε την υπερβολική ποσότητα.
  • Δεν χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα
  • Τα εντομοαπωθητικά τα χρησιμοποιούμε μόνο εκτός σπιτιού και όταν επιστρέφουμε στο σπίτι επιβάλλεται το πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
  • Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων  και να συμβουλεύονται το γιατρό τους
  • Αν μετά την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε αμέσως τη χρήση και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.
  • Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσεις που περιέχει το σκεύασμα. 

Τρόποι αποφυγής των κουνουπιών στο σπίτι

  • Με αντικουνουπικά πλέγματα  τα οποία εμποδίζουν την είσοδο τους από τους ανοιχτούς χώρους του σπιτιού
  • Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο με τη μορφή αερολύματος, ταμπλετών, εξατμιζόμενων διαλυμάτων και σπιράλ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
  • Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών  ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυνται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.
  • Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, παλιά λάστιχα, υδροροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν τα κουνούπια πρόσβαση σε λιμνάζοντα νερά
  • Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών
  • Με κούρεμα του  γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
  • Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος σε εξωτερικούς  χώρους.

 

 

 


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS