graphical space graphical space
   Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

29/11/2012
H ημερίδα για το Ρέμα Πικροδάφνης, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ

Με επιτυχία διοργανώθηκε από το Δήμο Αγ. Δημητρίου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ  ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση και Αξιοποίηση ρέματος Πικροδάφνης. Προκλήσεις και Προοπτικές».
Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012, στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, αφορούσε μέρος του προγράμματος με τίτλο “Αποτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης του ρέματος της Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισής του” στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου: Περιβαλλοντική Έρευνα – καινοτομία – επιδεικτικές δράσεις – διεθνής συνεργασία 2012το οποίο υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το Δήμο Αγ. Δημητρίου.

Ημερίδα για το ρέμα Πικροδάφνης  

Οι στόχοι του έργου που υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, αφορούσαν στην καταγραφή της οικολογικής κατάστασης του ρέματος Πικροδάφνης, την εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητας και τη χαρτογράφηση τμημάτων του, που μπορούν να αποκατασταθούν ως προς το οικολογικό δυναμικό τους. Επιπλέον, μέσω του έργου αναγνωρίστηκαν, σε ένα βαθμό, οι ρυπαντικές και υδρομορφολογικές πιέσεις που δέχεται το ρέμα σε όλο το μήκος του και αποτυπώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και αποκατάστασή του. Στο πλαίσιο της επίτευξης των παραπάνω στόχων δημιουργήθηκε βάση δεδομένων για το ρέμα της Πικροδάφνης, η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία – Πλαίσιο 2000/60 ΕΚ για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Περιφέρεια Αττικής.

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν τόσο η παρουσίαση όλων των παραπάνω αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου το οποίο έφερε σε πέρας το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά ταυτόχρονα και η επιστημονικές παρεμβάσεις από εισηγητές, ειδικούς από διάφορους φορείς και τομείς που παρουσίασαν εξαιρετικά σημαντικά, ολοκληρωμένα και ενδιαφέροντα στοιχεία, άγνωστα μέχρι τώρα στο ευρύ κοινό, σχετικά με το ρέμα της Πικροδάφνης.  Συγκεκριμένα οι ομιλητές και οι θεματικές ενότητες ήταν:

  1. Ηλίας Δημητρίου (ΕΛΚΕΘΕ) - Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Ρέμα Πικροδάφνης»
  2. Σταμάτης Ζόγκαρης (ΕΛΚΕΘΕ)  -  Χαρακτηριστικά και ρόλος παρόχθιων ζωνών στο οικολογικό κεφάλαιο των αστικών ρεμάτων
  3. Α. Αργυράκη, Κ. Παπαδοπούλου, Α. Μαγκλαροπούλου, Μ. Μαρμαρά, Φ. Παράσχου (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ) - Γεωχημεία αστικών ρεμάτων του λεκανοπεδίου Αθηνών
  4. Τ. Δημαλέξης, Τζ. Μαργαρίτα, Α. Μανωλόπουλος, Θ. Καστρίτης, Στ. Ζόγκαρης (ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) - Οι υγρότοποι της Αττικής και η σημασία τους για την ορνιθοπανίδα
  5. Α. Στάμου, Ν. Μαμάσης, Δ. Κουτσογιάννης (ΕΜΠ) – Πλημμυρική επικινδυνότητα στα αστικά ρέματα και μέθοδοι αντιμετώπισης
  6. Χρ. Αναγνώστου (ΕΛΚΕΘΕ) - Επιπτώσεις στις ακτογραμμές λόγω υδρομορφολογικών αλλοιώσεων των αστικών ρεμάτων
  7. Ν. Πέτρου (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ) - Η φύση μέσα στην πόλη της Αθήνας
  8. Ι. Καραούζας (ΕΛΚΕΘΕ) - Το σύνδρομο των αστικών ρεμάτων

Ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Γκάγκαρη Νέλλη – Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος και Στέλεχος του Πράσινου Ταμείου, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του Πράσινου Ταμείου και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Φορέα και ολοκλήρωσε με επιτυχία το ΕΛΚΕΘΕ, για το ρέμα της Πικροδάφνης.
Στο τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με χρήσιμα συμπεράσματα από όλες τις παρουσιάσεις, που συμβάλλουν στο γενικότερο προβληματισμό τόσο της δημοτικής αρχής όσο και πολιτών για την προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης. Η Πικροδάφνη, που αποτελεί πλέον για το Δήμο Αγ. Δημητρίου «σήμα κατατεθέν» αλλά και κεντρικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις και το ερευνητικό έργο του ΕΛΚΕΘΕ για το Ρέμα της Πικροδάφνης, θα συνεχιστούν και για ένα επιπλέον έτος με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Δημητρίου.  

Μερικές πληροφορίες για την Πικροδάφνη
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα τελευταία αστικά ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική. Από ψηλά φαίνεται σαν μια καταπράσινη διαδρομή που περνά μέσα από πυκνοδομημένες τσιμεντόκτιστες περιοχές.
Ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους της Ηλιούπολης, του Αγ. Δημητρίου, του Αλίμου και καταλήγει στο Π. Φάληρο. Εκεί, στις εκβολές του ρέματος δημιουργείται ένας αξιόλογος υδροβιότοπος. Το ρέμα της Πικροδάφνης, παρά την έντονη «κακοποίησή» του τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και την κατ’ επανάληψη μόλυνση των νερών του, αποτελεί κάθε χρόνο, σταθμό για αμέτρητα αποδημητικά πουλιά και παραμένει γεμάτο ζωή! Βάτραχοι, σαύρες, έντομα του νερού, πολλά πουλιά όπως αλκυόνες και πελαργοί με μια απλή βόλτα στο ρέμα μπορούν να εντοπιστούν εύκολα! Η χλωρίδα της Πικροδάφνης είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια με πολλά είδη δένδρων και θάμνων, αντιπροσωπευτικά της Μεσογειακής βλάστησης. Η πλούσια και πυκνή βλάστηση των παρόχθιων περιοχών του ρέματος μοιάζουν με πραγματική πράσινη όαση μέσα στην πόλη μας!


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS