graphical space graphical space
   Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

01/07/2013
Βάζω χρώμα στην πλατεία!

Νέα ζωή έδωσαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου στο γλυπτό του αρχιτέκτονα Νίκου Σαπέρα με τα υπερμεγέθη «Μήλα» από ανοξείδωτο χάλυβα, που βρίσκεται εδώ και 15 χρόνια στην πλατεία Δημοκρατίας, στον Αγ. Δημήτριο. 

Οι τελευταίες πινελιές του Έργου

Το γλυπτό «Μήλα» είναι μια τρισδιάστατη απόδοση από την ενότητα «Οπώρες» του Σαπέρα, σε μέγεθος και μορφή εξωπραγματική. Ένα «γλυπτό» που έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Νίκο Σαπέρα στο σιδηρουργείο, τώρα  με τη συμμετοχή των μαθητών του διπλανού σχολείου, «αναπλάθεται», ξανά-συστήνεται και συνδέεται με το περιβάλλον του.

Η πρωτοβουλία για την ανανέωση και τον εξωραϊσμό του γλυπτού ήταν κοινή, από το δημιουργό του έργου και από το Δήμο Αγ. Δημητρίου και συγκεκριμένα από τη Δήμαρχο, Μαρία Ανδρούτσου, η οποία στήριξε την πρόταση του καλλιτέχνη και στάθηκε η αφορμή να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι μαθητές του γειτονικού Γυμνασίου με την συνδρομή της καθηγήτριάς τους των εικαστικών κας Μαρκεσίνη και την πολύτιμη βοήθεια του τεχνίτη του Δήμου, κ. Αντώνη Ανδρικόπουλου.

Ο δημιουργός του γλυπτού γνωστός αρχιτέκτονας, Νίκος Σαπέρας, η Δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου
μαζί με τους μαθητές & μαθήτριες που εργάστηκαν και την καθηγήτριά τους.

Οι μαθητές με την εποπτεία και την καθοδήγηση από το δημιουργό του έργου Νίκο Σαπέρα , πραγματοποίησαν τη δική  τους άποψη για μια «παραλλαγή στο ίδιο θέμα» και τη διάρκεια του έργου στον χρόνο.

Μετά από συζήτηση των μαθητών, με την καθηγήτριά τους και το δημιουργό, για μια άλλη εικόνα του έργου, κατά συνέπεια και του άμεσου περιβάλλοντος, δηλαδή της γειτονιάς τους, που βρίσκεται και η πλατεία, αποφάσισαν για τις νέες αποχρώσεις που θα εδιναν στις υπάρχουσες μεταλλικές επιφάνειες. Τη μεταβολή αυτού του έργου που θα μπορούσε να θεωρηθεί «άυλο», με νέα χρώματα που υπάρχουν στην πραγματικότητα και κάνουν το σύνολο περισσότερο «πραγματικό», περισσότερο κατανοητό.

 Το έργο όπως ήταν παλιά, βάσει τις αρχικής του κατασκευής

Το έργο μετά την αναδημιουργία του

Όλα αυτά τα χρόνια, οι επιφάνειες του Έργου, είχαν δεχτεί διάφορες ξένες παρεμβάσεις με μαρκαδόρους ή σπρέι, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί η εικόνα του από το αρχικό γλυπτό. Οι μαθητές, με τη δράση τους αυτή και τη συμμέτοχη στην «αναδημιουργία» του έργου, θα αισθάνονται δικαίως, ότι στην περιοχή τους, σε δημόσιο χώρο υπάρχει μια εικαστική κατασκευή συνδεδεμένη με την χρονική στιγμή και τις συνθήκες της εποχής.

Οι μαθητές βάζουν χρώμα στο Έργο και την πλατεία

Θα αποτελεί πλέον κομμάτι της δικής τους ιστορίας, του καθενός, των συμμαθητών και των φίλων τους.

Λεπτομέρεια του έργου



graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS