graphical space graphical space
   Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Οδηγεί στον Χάρτη Ιστιοσελίδας Περιεχόμενα  Επικοινωνήστε μαζί μας Επικοινωνία  Χρήσιμες Διευθύνσεις Σύνδεσμοι     
graphical space
graphical space
Αναζήτηση
 
Σύνθετη Αναζήτηση >
graphical space
graphical space
graphical space
Οδηγός του Πολίτη
Οδηγός του Πολίτη
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών
TOK-TOC
Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
graphical space
graphical space
graphical space
Επιστροφή Επιστροφή   Εκτύπωση Εκτύπωση
graphical space
graphical space

06/12/2012
Απολογισμός δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης 2011-12

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
2011-2012

Μια χρονιά δημιουργίας, εμπλουτισμού, ανανέωσης ήρθαν και σηματοδότησαν την αρχή και το ξεκίνημα μιας δημιουργικής περιόδου για την Βιβλιοθήκη του Δήμου μας.
Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν η γνωστοποίηση της ύπαρξης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και εν συνεχεία ο ρόλος και οι υπηρεσίες που δύναται να προσφέρει στους Δημότες της.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της συναντήσεις με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων του Δήμου μας.
Παρόντες στις συναντήσεις ήταν ο κ. Δημήτρης Λούκος, Δημοτικός Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠ, η κ. Ελένη Καντζέλη, Δημοτική Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος της Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Χρήστος Σταυριανόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης & μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ, η κ. Σοφία Δεσύπρη, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ και ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοδουλής, μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ.
Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψαν πολλά θετικά στοιχεία όπως συμφωνία για συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τα σχολεία, αλληλοβοήθεια και αμοιβαία ενημέρωση.
Αφού ο στόχος επετεύχθη, αμέσως φάνηκαν τα πρώτα αποτελέσματα με την ραγδαία αύξηση των μελών μας και με τις πολλαπλές επισκέψεις μαθητών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες των σχολείων μας.
Στις επισκέψεις των μαθητών χρησιμοποιήθηκε ο χώρος της Βιβλιοθήκης ως μέσο για την εκμάθηση και πληροφόρηση θεμάτων όπως της ανακύκλωσης, ιστορίας και άλλων προγραμμάτων μάθησης.
Στο διάστημα της χρονιάς που πέρασε, καταφέραμε να γίνει για πρώτη φορά πλήρης απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς η ψήφιση και η εφαρμογή του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη μας, προκειμένου να εμπλουτίσει τη συλλογή της, προέβη στην αγορά νέων τίτλων βιβλίων. Επίσης ενισχύθηκε η συλλογή της με πρωτοβουλία του υπευθύνου της Βιβλιοθήκης με τις δωρεές Ιδρυμάτων όπως: Βουλή των Ελλήνων, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, Σύλλογος Ωφελίμων Βιβλίων, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Attika Bank, Βικελαία Βιβλιοθήκη.

Σημαντικό επίτευγμα ήταν η απόκτηση συλλεκτικών ομοιογραφικών εκδόσεων όπως:

  • Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, συλλεκτική ομοιογραφική (facsimile) έκδοση
  • Ιερό Ευαγγέλιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, περγαμηνό του 13ου αιώνα βρίσκεται "αιχμάλωτο" στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη
  • Tο Eυαγγέλιον «Xρυσοίς Γράμμασιν» Xειρόγραφο περγαμηνό φιλοτεχνημένο στα τέλη του 11ου αιώνα ή τα πρώτα χρόνια του 12ου αιώνα. Tο σημαντικότατο αυτό κειμήλιο φυλάσσεται στη Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη, στην Ιταλία. Ανήκε στη Βιβλιοθήκη της οικογένειας των Μεδίκων. Το γεγονός ότι ανήκει στη «γενιά» της παλαιολόγειας παράδοσης, καθώς και η πλούσια διακόσμησή του, το καθιστούν ένα από τα σπανιότατα χειρόγραφα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα, που διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό μικρογραφιών απ’ όλα τα γνωστά Βυζαντινά χειρόγραφα των τεσσάρων Ευαγγελίων, με 290 πλήρεις πιστές μικρογραφίες των Ευαγγελικών επεισοδίων, μικρές αλλά εξαιρετικά ακριβείς, οι οποίες αναπαριστούν, περίπου, 780 διαφορετικές σκηνές της Ευαγγελικής διήγησης.
  • Κογεβίνας Λυκούργος: ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ. Δώδεκα έγχρωμες χαλκογραφίες. Συλλεκτική έκδοση.
  • Κογεβίνας Λυκούργος: Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Δώδεκα αντίγραφα ξυλογραφιών του 19ου αιώνα. Συλλεκτική έκδοση.

Οι σπάνιες αυτές ομοιγραφίες εκδόθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Θεωρούμε ότι αναβαθμίζουν τη συλλογή της Βιβλιοθήκης και είναι μια παρακαταθήκη για την κληρονομιά της.
Η Βιβλιοθήκη παρέχει δωρεάν ασύρματο internet στους χρήστες της.
Γνωρίζοντας το ρόλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στους Δημότες της εργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με αγάπη και μεράκι για να την αναβαθμίσουμε. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη βγήκε από την αφάνεια και σήμερα έχει γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο στο Δήμο που ανήκει αλλά και στους γύρω Δήμους.

Άγ. Δημήτριος, 5-12-2012

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΟΦΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 210 9719423 αλλά και να επισκεφτείτε τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο Facebook.


graphical space

Δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής

Developed by EXUS